A+ A A-

Pretraga pitanja

Liječenje Reiki tehnikom i Kristaloterapijom

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Postoji tehnika liječenja energijom nazvana Reiki, potiče sa dalekog istoka, tačnije iz Japana. Filozofija koja stoji iza te tehnike govori da se tehnika koristi u svrhu energiziranja i da omogući uslove za samoiscjeljenje, ali sama energija ne liječi. Također, po filozofiji iza tehnike, nemoguće je tehniku iskoristiti za bilo kakvo zlo, dakle može se koristiti samo za dobre svrhe - širenja ljubavi, empatije i zdravlja među ljudima. Prakticiranjem tehnike ne može se naštetiti ni praktikantu ni recipijentu energije. Sama tehnika je raširena svugdje po svijetu i zaista mnogo ljudi je koristi i mnogi tvrde da im se život jako promijenio kako je koriste; jedni su ponovo postali vjernici, drugi su ozdravili pa sada uživaju u sreći u porodici, sa prijateljima i tako dalje. Moram naglasiti da se Reiki tehnika nije religija i  strogo se ograđuje od bilo koje religije - ne pripada niti jednoj religiji, nije okultno znanje, nema poglavara niti nekog ko uslovljava ili postavlja pravila ili kome se klanja. Dalje, u mnogim zemljama svijeta, tehika je uz akupunkturu jedina holistička tehnika koju priznaje i konvencionalna medicina, i svugdje u svijetu (nama najbliža u Srbiji) postoje ambulante Reikija u sklopu Domova Zdravlja. Interesuje me Šerijatski stav o ovome.
Također, zamolio bih Vas da mi napišete i Šerijatski stav o kristaloterapiji.
Kristaloterapija je slična tehnika Reiki tehnici, gdje se prirodni kristali i drugo drago i poludrago kamenje, nađeni u prirodi, stavljaju na dijelove tijela da svojim energetskim zračenjem omogući samoiscjeljenje.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Nije nam poznato o kakvoj tehnici je riječ pa ne možemo dati decidan sud o tome. Imamo povjerenje u medicinu i njene znanosti te sud o korisnosti tih metoda liječenja očekujemo od spomenutih znanosti. 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH