edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Pretraga pitanja

Odlazak na svadbena veselja (na kojima ima alkohola)

Pitanje:

Selam!

Moj muž kaže da je grijeh ići na svadbena veselja, a pritom svaki dan ide u kafić u kojem ima alkohol, duhan, muzika, zajedničko sjedenje žena i muškaraca. Da li je manji grijeh ići u kafić koji ima sve te nabrojane stvari ili na svadbu?

Odgovor:

Odlazak na svadbu ili u mjesto za razonodu i odmor samo po sebi nije zabranjeno. Međutim, ako na svadbi ili u mjestu za odmor i razonodu se čine zabranjena djela kao što su konzumiranje  alkohola, razna nemoralna djela i slično, onda odlazak na takva mjesta treba izbjegavati, makar osoba i ne radila te grijehe. Naravno da nema istu težinu konzumiranje/upražnjavanje tih grijeha i samo prisustvo na takvim mjestima bez njihovog konzumiranja.  Ustrajan odlazak na takva mjesta otpuljuje osjećaj za grijeh i relativizira ga.

Nije umjesno praviti paralele između dva grijeha s ciljem opravdavanja ili podcjenjivanja jednog od njih, jer vjernik treba izbjegavati svaki grijeh. Jedino se poređenje može praviti u slučaju kada se mora opredijeliti, u slučaju nužde od dva grijeha/dvije štete. Buharija prenosi od Abdullah ibn Mesuda da je Allahov Poslanik rekao:  ”Zaista vjernik vidi svoje grijehe kao da sjedi ispod brda bojeći se da će ono pasti na njega, dok grješnik, zaista, vidi svoje grijehe kao muhu koja preleti preko njegova nosa, pa uradi ovako“ ( i mahnuo je svojom rukom) (Buharija, 6308). 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH