A+ A A-

Da li je pas nečist?

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Čitao sam mnoga pitanja i vaše odgovore u  vezi psa kao kućnog ljubimca i držanje psa u kući. Ipak, konkretno pitanje koje mene zanima do sada nažalost nije postavljeno. Čitajući po raznim knjigama, islamskim Internet stranicama i sl., primjetio sam da u vezi psa i nečistoće postoji više različitih tumačenja.

Hanefije smatraju da je samo pljuvačka nečista. Hanbelije i Šafije smatraju da je čitav pas nečist. Malikije smatraju da je pas čist pa čak i njegova pljuvačka i oni to opravdavaju sa tim da riječi čišćenje (tuhur) ne znači neminovno da je ono što se čisti nečisto kao npr. U Kur'anskom ajetu sure Et-tevba (103. ajet). Osim toga se oslanjaju na dva hadisa u kojima stoji da je dozvoljeno jesti što je dresiran pas ubio (plijen), kao da su psi za vrijeme Poslanika s.a.v.s. ulazili u njegov mesdžid pri čemu su dirali neke dijelove mesdžida a da Poslanik s.a.v.s. nije naredio da se za mjesta operu.

Iskreno rečeno, meni se stav Malikija najviše sviđa, međutim ipak ne bih da pogriješim. Vjernik sam i pokušavam da što manje griješim, ali ovo tumačenje mi je razumno.

Molim Vas da razumijete da i ako imam neko favorizirano mišljenje, ipak moja odluka nije donesena. Zato bih Vas zamolio da mi kažete svoje mišljenje u vezi ovih tumačenja.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Po preferirajućem mišljenju hanefija tijelo psa je čisto, a nečisti su njegova pljuvačka i fekalije (ono što izbaci kao izmet). Nije isto držati nečist u kući i u avliji.  Naša tradicija jeste da se pas, u slučaju potrebe za njim kao što je pas za čuvanje kuće, lov, vodič i sl., drži van kuće.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković 

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice