A+ A A-

Pretraga pitanja

Kako postupiti sa džematlijom homoseksualcem

    PITANJE:

    Es-selamu alejkum uvaženi i cjenjeni brate!

     Kao prvo želim da vas poselamim i da uputim Allahu s.w.a. dovu da vas nagradi svim džžennetskim ljepotama za vaš trud koji ulažete na Allahovom putu da ova vjera bude iznad svih ostalih nevjera i da iznad svega budu riječi sehadeta!    

     U mom džematu u Sarajevu pojavio se problem kada smo saznali da je jedan naš džematlija sklon jednom teškom grijehu zbog kojeg je Allah uništio cijeli jedan narod. Naime sumnjali smo po ponošanju a kasnije i saznali da je sklon homoseksualizmu, što je i sam priznao jednom bratu sa kojim je vjerovatno pokušao da stupi u odnos. Saznavši za to svi smo bili ogorčeni ali mu nikad nismo to htjeli spomenuti i krijemo od njega da za to znamo iz razloga što ne znamo kako da se odnosimo prema njemu.Taj brat je pričao sa njim i rekao mu da je to što hoće veliki grijeh na što mu je isti odgovorio da to i on zna ali da nije neoprostiv i da je proklet i onaj koji pije alkohol a zna da je grijeh i da Allah nije uništio Lutov a.s. narod samo zbog ovog grijeha, nego zato što taj narod nije htio da vjeruje u Allaha, te da melek bježi od čovjeka kad počini bilo koji veliki grijeh a ne samo taj.     Molim vas u ime Allaha da nam date odgovor kako da postupimo sa tim covjekom jer je on na namazu i u safu sa nama, šta da mu kažemo ako budemo razgovarali sa njim, kako da mu se obratimo, kojim riječima  i argumentima na njegove bezstidne argumente.    

     Molim Allaha s.w.a. da vas nagradi i primi vaše dove, AMIN! 

    ODGOVOR:

    Ako opravdava i brani taj grijeh, savjetujemo vam da ne komunicirate s njim, dajte mu do znanja da ga prezirete zbog toga, da je za vas neprihvatljiv kao takav sve dok se ne pokaje ili napusti vaš džemat. Naravno, u svemu tome treba biti oprezan i uljudan, i ne povoditi se za rekla-kazala i za neopravdanim sumnjičenjima. U svakom slučaju ne treba dozvoliti da se to zlo širi u džematu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH