A+ A A-

Pretraga pitanja

Kako se riješiti problema homoseksualizma

    PITANJE:

    Esselamu alejkum!
    Želim Vam iznijeti moju priču u nadi da ćete mi pomoći. Drugog izvora pomoći, osim Allaha dž.š. i vas (ako mi mognete pomoći) nemam. Jedino imam Vasu mail adresu i nadu da ćete biti strpljivi i primiti ovo s razumijevanjem.

     Imam 17 godina. Cvrsto sam vijerovao u Allaha dž.š. i strogo se pridržavao Njegovih zakona. Ali... uvijek sam u sebi nosio nešto... neki teret, neku klicu na srcu koja mi nije dala mira i nije mi dopuštala da se potpuno predam Allahu dž.š. Uvijek sam osjećao da me privlače... muškarci.... Znam kakav je stav islama o homosexsualizmu. Baš zbog toga, ja sam to uvijek potiskivao, pokušavao zaboraviti, nadao se da će proći...    

     Osjećao sam se predivno dok sam odlazio na namaz, zahvaljivao Bogu na svakom koraku, međutim, čitav moj život se preokrenuo kada sam, nakon svih upozorenja samom sebi i straha od Allahove dž.š. kazne, počeo biti s muškarcima. Nešto se prelomilo u meni, a ja nisam ni osjećao, nisam bio svjestan šta radim i do čega će to dovesti. I dok sam bio s muškarcima u srcu sam osjećao da grijesim, da me je strah; ali nisam imao snage da se povratim vjeri... osjećao sam prazninu u srcu.

     Nakon određenog vremena, i kada sam vidio da mi Allahova dž.š. prisutnost u srcu i u duši i pokornost samo Njemu nedostaju, ja sam prekinuo i vratio se duhu islama. To je trajalo neko vrijeme dok ponovno nisam osjetio ogromnu želju da ponovno ućinim ono što sam i prije učinio; tako da sam se vratio grijehu. Lagao sam porodicu, prijatelje... bio sam dvoličan...    

     Nevjerovatno, ali nešto u meni je ponovno govorilo da sam jako zalutao i da se moram vratiti vjeri i pokornosti Stvoritelju... i, opet sam se vratio. Rekao sam sebi da to visš nikada neću uraditi. Čak sam i Allahu dž.š. obećao i zakleo se...      

     Uz sve moje pokušaje da se izborim sa šejtanom i prestanem misliti na grijeh, ja sam to ponovno uradio. I, kao i prošlog puta, pokajao sam se... Sad me strah da to ne uradim ponovno. Strah me Allahove dž.š. kazne. Lagao sam, pretvarao se, lagao roditelje (koji još uvijek ne znaju za moje stanje)... ne mogu to više. Želim se popraviti, promijeniti... ali... strah me da to ponovno ne bukne u meni... Želio bih da nisam gay, želio bih da imam i ženu i djecu... ali ne bi bilo fer prema njima da ih čitav život lažem i, kakav bi nam bio brak...    

     Utječem se Allahu dž.š. da me zaštiti. Stalno to radim i nikada ne mogu sebi da vjerujem da sam, doista, došao do takvog grijeha...da sam tako nisko pao... Ne mogu da vjerujem da sam nekoć mislio samo na Allaha dž.š. i molio za oprost, a sada sam u tolikom grijehu da se ježim sam sebi.      

     Primite ovo s razumijevanjem i pomozite mi, ako možete. Dajte mi koji savjet (ako ga imate) koji će mi pomoći da prevaziđem ovu krizu... Dugo sam razmišljao da li da Vam pišem... Bio sam nesiguran i nisam znao da li mi možete pomoći... U očajnom sam stanju i Vi ste mi bili jedina nada... Ako znate nekoga ko mi može pomoći, bio bih Vam zahvalan da mi kažete... Samo, uzmite u obzir da sam maloljetan i da moji roditelji ne znaju za ovo. Ne želim im nikada reći. Suviše me stid da to ikome u oči kažem...       Hvala! 

    ODGOVOR:

    Ako vjeruješ u Allaha i  Sudnji dan i bojiš Ga se, kao što kažeš, okani se toga velikog grijeha i ne pomišljaj na njega, a kamoli da mu se vratiš. Sumnjam da si se strogo pridržavao Allahovih zakona, kao što kažeš. Da si bio takav Allah bi te sačuvao od tog iskušenja i belaja. Taj grijeh se jednostavno mora zauvijek ostaviti i nikakve priče o njemu više ne treba. Sve je potpuno jasno oko toga, dileme nema. Ako želiš dobro sebi i drugima, okani se toga. Mnogi imaju sklonosti ka alkoholu, neki ka zinaluku, ali svima njima kažemo da se apsolutno klone tih grijeha bez obzira na njihovu želju i sklonost. Haram je haram bio neko njemu sklon ili ne. Protiv strasti i šejtanskog zavođenja mora se boriti vlastitim naporom i samoprijegorom.
    Pisma poput tvoga su tipična i pojavljuju se s vremena na vrijema, te otuda sumnjam u iskrene namjere autora. U svakom slučaju, neka Uzvišeni uputi sve zabludjele i zalutale na pravi put.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH