Logo

Na 500. Ajvatovicu stiže 500 konjanika

AjvatovicaProstor srednje Bosne cijelog juna je u znaku 500. Ajvatovice. Muftija travnički mr. Nusret ef. Abdibegović, predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije, kaže u razgovoru za "Dnevni avaz" da su vjerski sadržaji, promocije, koncerti, projekcije i sportska takmičenja izuzetno dobro posjećeni, što se ne pamti proteklih godina.

Prema njegovim riječima, pripreme za jubilarnu Ajvatovicu, s obzirom na to da je programom predviđeno 70 sadržaja tokom 22 dana, s više od 2.000 učesnika, počele su odmah po okončanju prošlogodišnje manifestacije.

Sve prema planu

- Uspjeli smo animirati javnost brojem 500. Otud i namjera da na dan Ajvatovice, 27. juna, okupimo 500 konjanika. Od 5. juna do danas svi festivalski sadržaji održani su prema planu. Mogu kazati da svi gradovi srednje Bosne odišu posebnom atmosferom, duhom i ponosom što je tradicija Ajvatovice očuvana i što nudimo našoj i svjetskoj javnosti ovako sadržajan program - kaže muftija Abdibegović.

On posebno ističe da je otvaranje Ajvatovice, koje je prvi put održano na Musali, dalo naznaku bh. javnosti da je to ozbiljna manifestacija i da se svake godine uzdiže za jedan nivo i jednu stepenicu. U okviru dosadašnjeg programa izdvaja i nastup hora Osnovne muzičke škole Ilidža u Novom Travniku i otvaranje džamije na Kalibunaru u Travniku.

Uz jubilarnu manifestaciju najavljeno je i izdavanje velike monografije "Ajvatovica".

- To je zahtjevan projekt, jer smo morali zamoliti naše velike mislioce da pišu tekstove o Ajvatovici, o vodi, o dovištima, o tom ambijentu... Monografija će biti završena i predstavljena na završnoj manifestaciji ovogodišnje Ajvatovice. Nadam se da ćemo uspjeti prve primjerke uručiti reisu-l-ulemi Mustafi ef. Ceriću i nekim od naših velikih prijatelja, a posebno nekim od autora - kaže muftija Abdibegović.

On je podsjetio i kako se Ajvatovica razvila od lokalne u međunarodnu manifestaciju koja sve više poprima i festivalski oblik.

- Vjerujem da ćemo smoći snage da ponudimo još viši nivo, još značajniji odsjaj prema bosanskom ambijentu, a posebno prema našim prijateljskim zemljama Turskoj, Iranu, Egiptu, Saudijskoj Arabiji, i nadam se da ćemo uspjeti afirmirati ovaj festivalski sadržaj Ajvatovice i u Evropi - kaže ef. Abdibegović.

Poseban defile

Konjanici, koji dolaze iz svih krajeva BiH, postali su simbol ove manifestacije. Njihov prolazak kroz Donji Vakuf dočeka i do 12.000 ljudi.

- Oni su poseban dekor Ajvatovice. Zahvalan sam Turističkoj zajednici SBK, Federalnom ministarstvu turizma, načelniku zeničke općine i mnogim drugim ljudima koji su pomogli da konjanike opremimo tradicionalnim nošnjama. Mi vjerujemo da će ove godine biti poseban defile kroz Donji Vakuf. Nadam se da će ovo natapanje našeg naroda kroz vjeru, kulturu i tradiciju biti poput proljetne kiše koja natapa zemlju da poslije iz nje nikne bilje - kaže muftija Abdibegović.

Pokazati da ima radosti, ljepote i ljubavi

- Vjerujemo da će ovogodišnja Ajvatovica kazati da ima radosti, da ima ljepote, ima ljubavi, ima osmijeha. Čini mi se da je u ovom vremenu zanemareno ono zbog čega je čovjek u životu, a to je da ostavi jednu svježinu na zemaljskom prostoru, u okruženju u kojem se nalazi. Zato imamo situaciju da su svi tužni, uplakani i u beznađu - kaže ef. Abdibegović.

Monografija uz jubilarnu manifestaciju

Uz jubilarnu manifestaciju bit će završena i monografija "Ajvatovica", koju su tokom višegodišnjeg rada uredili muftija Abdibegović, Zoran Filipović i Mubera Ždralović.

U monografiji su tekstovi reisu-l-uleme Mustafe Cerića, akademika Esada Durakovića i Enesa Karića, Ivana Lovrenovića, Muhameda Ždralovića i Huseina Čepala. Djelo je ilustrirano fotografijama Zorana Filipovića.

(www.avaz.ba)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.