Logo

BROJNI OTVORI OBNOVLJENIH DŽAMIJA

     Tokom jula i augusta održane su ili će se održati brojne svečanosti otvaranja obnovljenih i novosagrađenih džamija u cijeloj Bosni i Hercegovini. Nakon besprizornog rušenja džamija tokom agresije na našu domovinu, obnavljajući život u povratničkim područjima, Bošnjaci obnavljaju i svoje džamije.

     Kao ilustraciju aktivnog obnavljanja džamija izdvojili smo nekoliko otvora obnovljenih džamija tokom proteklih dana.  

prijedor-dzamija-otvorOtvorena džamija u centru Prijedora

     Uz prisustvo reisu-l-uleme poglavara Islamske zajednice BiH dr. Mustafe Cerića, ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovića i brojnih vjernika u subotu je u centru Prijedora otvorena Čaršijska džamija i zgrada Islamskog centra u kojem će biti smještena biblioteka i čitaonica.

     Reisu-l-ulema je u obraćanju vjernicima naglasio da Prijedor od danas ima jednu od najljepših džamija na Balkanu i Evropi.

     "Vjerovatno je čuo Božiju poruku, koja glasi da onaj ko može da oprosti, Alah će mu oprostiti grijehe na Sudnjem danu, i zato svako onaj ko može, neka oprosti, ali neka nikad ne zaboravi", kazao je reisu-l-ulema.

     Dr. Cerić bošnjačke političare je upozorio da u svom radu maksimalno koriste pamet, budu složni, odgovorni, skromni, solidarni kako se "po cijenu opstanka vlastitog naroda na ovim prostorima i njegove slobode ponovo ne bi prolijevala ljudska krv".

     Podsjetio je i da je na prostoru bivše Jugoslavije prije rata bilo oko 3.000 džamija, a u BiH tokom rata porušeno je njih oko 700.
     "Samo u posljednja tri mjeseca u našoj zemlji je otvoreno 76 obnovljenih džamija što je znak bošnjačke upornosti i njihove želje da se vrate i žive na ovim prostorima", rekao je Cerić.
     Reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH je još kazao i da je ponosan na činjenicu da bošnjački narod, koji, nakon svega što mu se dogodilo u ratu, nije posegnuo za osvetom.
     Izgradnja džamije u centru Prijedora, srušene 31.maja 1992. godine, trajala je četiri godine, a u njenu obnovu uloženo oko 800.000 KM uglavnom priloga vjernika iz dijaspore.

Otvorena džamija sa najvišom munarom u BiH

     U Sjenini kod Doboja, gdje se vratilo više od 2.000 prognanih Bošnjaka, u subotu, 2. avgusta, otvorena je novosagrađena džamija sa najvišom munarom u BiH, visokom 52 metra, sa pet šerefa.
     Radovi na izgradnji džamije su započeli još 1987. godine.
     Munaru visoku 52 metra svojim sredstvima sagradili su Sjeninjani koji žive u Americi. Ostalo su prikupljale džematlije. 

Nova džamija na prijedorskom brdu

     U prisustvu više stotina mještana Hambarina kod Prijedora i gostiju otvorena je novoizgrađena džamija.

      Džamija je izgrađena na temeljima one koja je minirana u maju 92. godine, pred samo otvaranje.
Otvorena ponovo izgrađena džamija u Orašju kod Doboja

     Uz više stotina vjernika iz Doboja i susjednih gradova svečano je otvorena ponovo izgrađena džamija u Orašju kod Doboja.

     Na mjestu džamije prvobitno je postojao mekteb izgrađen 1911. godine, a 1986. izgrađena je džamije koju su srpski ekstremisti porušili u ljeto 1992. godine. Obnova je startala 2003. godine. 

Svečano otvorena obnovljena Dživar džamija

     Otvaranju obnovljene Dživar džamije u Trebinju, koju je srpski agresor srušio 1993. godine, prisustvovalo je više od 2.000 raseljenih Trebinjaca iz BiH i mnogih evropskih zemalja.
     Pored brojnih zvaničnika iz Islamske zajednice BiH, Hrvatske i Crne Gore, svečanosti je prisustvovao i Tarik Sadović, ministar sigurnosti BiH, inače rođeni Trebinjac.   Govoreći o posebnosti Dživar džamije, jedne od najstarijih u BiH, Muzafer Hadžović, član odbora za obnovu džamije, kazao je kako se radi o objektu jedinstvene arhitekture, čija munara slovi za jednu od najmanjih u državi.
     Tokom svečanosti više puta istaknuta je opredijeljenost trebinjskih Bošnjaka da obnove sve porušene džamije u ovom gradu, te da oplemene svoja porodična imanja, a glavni trebinjski imam Husein ef. Hodžić pozvao je Trebinjce da se češće i potpunije vrate svome gradu. 

Džamija Šehidija u Prnjavoru otvorila vrata

     U prnjavorskom selu Puraći otvorena je džamija Šehidija, izgrađena na temeljima džamije porušene u ljeto 1992.

     Ključeve džamije Zejni Mujanić, čiji su sinovi bili najveći donatori obnove, i njenim unucima Murisu i Harisu uručio je Ismet ef. Spahić, zamjenik reisu-l-uleme. Svečanom otvaranju prisustvovalo je nekoliko hiljada vjernika iz prnjavorske i drugih opština, te predstavnici Katoličke i Ukrajinske crkve.
     Inače, džamija Šehidija izgrađena je na današnjoj lokaciji prije 180 godina. 

Otvorena stupnička Salihija džamija

     U prisustvu velikog broja vjernika i predstavnika Islamske zajednice u Banjoj Luci je svečano otvorena obnovljena stupnička Salihija džamija koja je porušena 1993. godine.
     Obnova ove džamije, koja je trajala tri godine uz pomoć brojnih donatora, urađena je po izvornom izgledu iz 16 stoljeća.
     U Banjoj Luci je u proteklom ratu porušeno 17 džamija.
      Salihija (Stupnička) džamija u Stupnici, podignuta je 1595. godine, a u maju 1995. godine je porušena i zapaljena.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.