Promo banner

A+ A A-

Tuzla: Kamp liderstva za djecu

Troje polaznika mektebske nastave iz  tuzlanskoga džemata Kulturno-obrazovnog centra Tušanj-Slatina učestvovalo je na kampu liderstva za djecu od 12 do 18 godina. Kamp je održan u sportsko-rekreacionom centru Ajdinovići kod Olova.

Hamza Šestan,  Mustafa Šestan i Ismail Salčinović, iz mekteba Kulturno-obrazovnoga centra Tušanj-Slatina, na kampu su stekli osnovna znanja o boravku u prirodi i kretanju u divljini. Pored ovih znanja djeca su imala priliku da nauče nešto više o izgradnji liderske ličnosti, na koji način postati lider, kao i koje osobine treba da posjeduju budući mladi lideri.

Odlazak na kamp za ovu trojicu polaznika mektebske nastave predstavlja jedan vid nagrade zbog njihovih dobrih rezultata u mektebu.

Hamza Šestan, koji je prije nekoliko dana krenuo u prvi razred Behram-begove medrese, ističe da je na kampu stekao dobra znanja o kretanju u divljini, i naučio na koji način sebi postaviti adekvatne životne ciljeve.

- Na kampu sam imao priliku da naučim puno stvari o debati i načinu razmišljanja. Pored ovoga kamp smo iskoristili i za rekreativne aktivnosti i druženje sa ostalom djecom. Želim naglasiti da sam se odlučio da upišem Behram-begovu medresu kako bih se više islamski edukovao, i naučio više o islamu – kazao je Hamza.

Socijalizacija sa drugim ljudima

Osamnaestogodišnji Mustafa Šestan naglašava da je zahvaljujući boravku u kampu naučio dosta toga o orjentisanju u prirodi i izgradnji svog karaktera. Mustafi je kamp poslužio kao dobra podloga za naučiti nešto više o socijalizaciji sa drugim ljudima.

Ismail Salčinović učenik devetoga razreda OŠ Pazar, ističe da je na kampu stekao nova znanja i upoznao dosta novih prijatelja.

- Kamp je bio vrlo zanimljiv. Dobar vid edukacije i zabave. Uz druženja sa vršnjacima – rekao je Ismail.

Vrijedi naglasiti da je na kampu liderstva za djecu bilo ukupno 30 polaznika iz svih bosanskohercegovačkih gradova i dijaspore.

Održavanje kampa, prema riječima hafiza Saudina ef. Gobeljića, imama Kulturno-obrazovnoga centra Tušanj-Slatina, finansijski je podržao sarajevski Centar za napredne studije. Ovaj kamp se već treću godinu održava u organizaciji tuzlanskoga udruženja Proaktiva.

Džanan Ribić

  • 11