Logo

Ikrar dova u džematu "Saff" Odense u Danskoj

U nedelju, 16.08.2015 godine (01 zu-l-ka'de 1436 h.g.) u prostorijama BKIC-a, džema'atu „Saff“ Odense u Danskoj, proučena je ikrar dova za budućeg hadžiju Mirzu Gunića, koji obavlja dužnost podpredsjednika IZBD-a. Pored mjesnog imama Elmedin ef. Kadrića, na ovoj svečanosti su bili još prisutni: gl. imam Nermin ef. Babić, Dinko ef. Tokić, hadži Kadrija Pitarević, Smajil Ličina i drugi. Nakon ikindije-namaza, odlomke iz časne knjige je proučio hadži Kadrija Pitarević, a nakon njega prisutne je poselamio i dobrodošlicu zaželio imam džemata „Saff“, Elmedin ef. Kadrić, i u svom obraćanju je spomenuo koja je blagodat ukazana Mirzi Guniću što će posjetiti časna mjesta, a istovremeno njegov saputnik će biti njegova majka Hidajeta, kojoj će ikrar dova biti upriličena u Banja Luci, a mnogi kažu kada Mirza zauči Ezan, odlomak iz Kur'ana ili ilahiju da svojim glasom izmami suzu na njihovim licima, jer ga Allah dž.š. nadario dobrim mekamom. Nakon obraćanja Elmedin ef, proučeno je par ilahija i kraći zikr, a ajete iz Časne knjige su proučili gl. imam Nermin ef. i Dinko ef. Tokić.

Gl. imam Nermin ef. Babić poselamio je prisutne i u svom izlaganju govorio o vrijednosti hadždža, značaju kurbana, i proučio ikrar dovu, nakon što je Mirza proučio odlomke iz Kur'ana.

Program je završen obraćanjem budućeg hadžije Mirze Gunića, koji je prisutne pitao za halal, a poslije njega uslijedilo je čestitanje uz učenje tekbira.

Da prisutni, kojih je svakako bilo iz cijele Danske, ne bih otišli praznih stomaka, naravno pobrinuo se naš hadžija Mirza i njegova supruga Lejla, koji su pripremili ručak, kafu i kolače, a kažu da su im u tome pripomogle i same džematlije.

Naš Mirza veli: "Odluka o putovanju na hadždž oduvijek je bila prisutna u raznim intenzitetima, te nije postojao trenutak a da nisam priželjkivao osjetiti miris kisve, kada god bih čuo ilahiju: "Bejtullahov crn ogrtač, čežnju u mom srcu stvara", zatim ilahiju "u Medinu pošao bih, Rumen Ružu sejrio bih", a da tom prilikom nisam osjetio čežnju za nazivanjem selama Pejgamberu s.a.v.s. Svakim danom kako se inšaAllah bliži dan odlaska osjećam poseban hal. Hal, koji je dunjalučkim aršinima subjektivan, ali iz mog sopstvenog ugla itekako realan. Približno rečeno to je hal izoštrene duhovne dimenzije."

  • 11
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.