A+ A A-

Brčko: Ikrar dova u džematu Čande

U subotu, 1.8.2015., godine u džematu Čande, MIZ Brčko, je proučena Ikrar-dova za troje džematlija. Naime, bračni par Bekrić Mujo i Mehdina, te Mehmedalija ef. Karamujić kao bedel za rahmeti Čandić Bećira, će džemat Čande predstavljati na ovogodišnjem hadždžu.

Pred sami početak ikrar dove,  porodice budućih hadždžija i komšije su stizali u džamiju, te tako nagovijestili početak veoma lijepe ceremonije.

Podnu-namaz je predvodio Faruk ef. Alić, imam u susjednom džematu, džematu Ćoseti.

Lokalni imam, Haris ef. Fazlović na početku ikrar dove je iskoristio priliku da se zahvali  prisutnim gostima na dolasku, iskazavši im toplu dobrodošlicu u džemat, te naglasio čast okupljanja ovako lijepim povodom.

Prigodnim predavanjem džematu je se obratio Asmir ef. Bekrić, svršenik šeriatsko-pravnog fakulteta na El-Azharu.

U svom govoru naveo je pet razloga zbog čega ići na hadždž,  i objasnio dva najvažnija uvjeta ispravnosti hadždža.

Poslije predavanja džematski imam je proučio ikrar dovu, a prisutni imami su učenjem odlomaka iz Kur'ana dodatno uljepšali svečanost.

Uslijedilo je čestitanje  budućim hadžijama, te se  druženje nastavilo kod domaćina uz sok, kahvu, ručak, te fin, bratski muhabet.

Ispraćajući naše hadždžije molimo Allaha da im Hadždž bude mebrur, te da nam se iz svetih mjesta vrate čisti od grijeha, kao na dan kada ih je majka rodila.

A.B.

  • 11