Promo banner

A+ A A-

Modriča: Otvorena džamija u Jakešu

U subotu 26. jula u Jakešu, Medžlis Islamske zajednice Modriča, upriličeno je svečano otvorenje džamije i šehidskog spomen obilježja.

Uz zvaničnike iz javnog, kulturnog i političkog života ovih krajeva, te brojnih džematlija, svečanosti su prisustvovali Husein-ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, Elvir Hadžiomerović, načelnik opštine Vukosavlje, te glavni imami, imami i članovi Sabora IZ.

Horovi Đulizara iz Odžaka i Ihvan iz Gradačca su na svoj način uljepšati ovu svečanost.

Na početku programa dobrodošlicu je poželio domaćin, Ademir-ef. Kujraković, mjesni imam, koji je ujedno i predsjednik Medžlisa Islamske Zajednice Modriča. Kujraković je istakao da je ovo sedma obnovljena džamija na području MIZ Modriča, a koja je bila srušena u vrijeme Agresije na našu zemlju.

Potom je u ime Odbora za izgradnju džamije u Jakešu govorio Edin-ef. Omičević, koji je podsjetio na periode obnove džamije.

Svoj doprinos obnovi infrastrukture u Jakešu, kao i same džamije, dalo je i Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica FBiH. U ime ministarstva na ovoj svečanosti se obratio Mujo Zukanović. Prigodna obraćanja su imali i Osman-ef. Mulahusejnoviću, u ime Medžlisa Islamske Zajednice Modriča,  te načelnika Opštine Vukosavlje Elvir Hadžiomerović.

Prisutnima se obratio i Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski. Muftija Fazlović je pozvao prisutne da ne zaborave da je ova džamija 1992. godine srušena, jer je to istina na čijim temeljima trebamo graditi svoje poštovanje, a i poštovanje prema komšijama koji žele s nama graditi zajedničku budućnost u našoj državi Bosni i Hercegovini. Iskazao je radost zbog završetka izgradnje džamije i zahvalu svima onima koji su pomogli u njezinoj izgradnji.

U svome obraćanju Husein-ef. Kavazović, reisu-l-ulema IZ u BiH, prisjetio se vremena rušenja ove džamije naglasivši da je to bilo vrijeme u kojemu su neljudi nadvladali nad ljudima. Pozvao je da više nikada ne dozvolimo da sjeme zla proklija u našoj zemlji. Prisjetio se i početka povratka u ove krajeve 1999. godine i organizacije života u Jakešu u tom periodu. Posebno je naglasio važnost očuvanja bosanske tradicije islama koja ima svoje stoljetne tragove.

Nakon proučene svečane dove za otvorenje džamije, a koju je proučio glavni imama Safet-ef. Karahmetović, proučena je i kišna dova.

Potom je, u najsvečanijem trenutku programa, reisu-l-ulema Kavazović džamiju proglasio otvorenom i vakufom Islamske zajednice, te je ključeve džamije u Jakešu predao vakifima hadži Nusretu Zulfiću i Mahmutu Bajriću.

Nakon klanjanja podne namaza upriličeno je i svečano otkrivanje spomen obilježja šehidima i poginulim borcima Jakeša. Spomen obilježje su otvorili reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović i vakif Zemir Zelinčević.

(www.muftijstvotz.ba)

  • 0101