A+ A A-

Duvno/Tomislavgrad: Hatme polaznika mekteba u Oplećanima nakon 30 godina

U džematu Oplećani, nadomak Duvna, 26. jula 2015. godine upriličena je svečanost uspješno proučenih hatmi dvojice učenika ovog mekteba.

Njena posebnost je i u tome što je održana nakon 30 godina, jer je posljednji put bila davne 1985.godine. Nakon podne - namaza, džamija u Oplećanima zasjala je nesvakidašnjim nurom i radošću, a džematlije, rodbina i prijatelji učenika koji su došli u velikom broju uživali su u programu koga je pripremio i na njegovom čelu bio domaćin Husejn ef. Ibreljić.

Na samom početku, Husejn ef. je poselamio prisutne, posebno predsjednika Medžlisa Ibrahima Kapetanovića, te svoje kolege imame, a nakon toga je predstavio svršenike hatmi Ajdina Đuguma (rođenog 04.11.2001. godine, sina Merima i Enise) i Đemila Seferovića (rođenog 06.07.2001.godine, sina Šerifa i Esme) istakavši njihovo zalaganje i želju da pred njim, kao njihovim muallimom, bez obzira na vremenske prilike dolaze redovno u mekteb i nakon 18 mjeseci učenja i preslušavanja po prvi put u svome životu uspješno završe učenje Kur'ana. Osim njihovog angažmana u ovom pogledu, kazao je da su ova dva polaznika mekteba jako uspješni i u svojim školskim obavezama, ali i da su i sportski angažovani, što dokazuje da se uz želju i rad sve može uskladiti i uspjeti.

"Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti..."

Husejn ef. je u svom obraćanju istakao i sve prisutne napomenuo da bez truda i zalaganja u svakom pogledu nema dolaska do cilja. Na tom putu vodilja nam treba biti ajet iz sure Et-tevbe,105. gdje Allah,dž.š., kaže: "I reci:'Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici, i vi ćete biti vraćeni onome koji zna nevidljivi i vidljivi svijet, pa će vas o onome što ste radili obavijestiti.' "

Osim toga,kazao je, da je jako važno da svako od nas žudi da zna učiti i da se što češće druži sa Kur'anom, s namjerom da budemo od onih koje Poslanik, s.a.v.s., proglašava kao najbolje.

Najbolji među vama je onaj koji uči Kur'an i ko drugog podučava Kur'anu (Buhari)

Program izveli četvorica braće porodice Ibreljić

Nakon obraćanja i čestitki svršenicima hatmi, te njihovom predstavljanju džematu tako što su proučili određene odlomke iz Kur'ana gledajući i napamet, program su, izvođenjem ilahija, salavata i učenjem ašereta uljepšali zajednički četvorica braće porodice Ibreljić. Na čelu je bio domaćin Husejn ef., a Reuf ef., Ismail ef. i Edin, su mahsuz stigli iz Zenice kako bi podijelili radost velikog uspjeha njihovog najstarijeg brata i njegovih polaznika mekteba.

Na samome kraju, Husejn ef. je uručio diplome i jedan primjerak Kur'ana sa prijevodom na bosanski jezik, a Reuf ef. im je kao nagradu uručio knjigu pripovijedaka "Ruka" čije je i autor. Nakon toga proučene su hatmenske dove i uz tekbire džematlije, prijatelji i porodica je uz naše tradicionalno "darivanje" čestitala polaznicima mekteba Đemilu i Ajdinu, pokazavši time koliko su zajednički u sreći i u njihovom uspjehu.

Molimo Allaha, dž.š., da ovakvih i sličnih svečanosti bude kako u pomenutom džematu, tako i u svim džematima širom naše lijepe domovine Bosne i Hercegovine. Amin!

R.I.

  • 11