A+ A A-

Četiri svršenika hatme u Livnu: svečanost u Ćurčinici u noći Kadr

Najljepša prilika da se ramazanske aktivnosti privedu kraju bila je organiziranje svečane dodjele diploma povodom završenih hatmi za četvero vrijednih polaznika kursa Kur'ana u Udruženju žena MIZ Livno. Bilo je to 13. jula, a 27. noći ramazana, u Ćurčnici, u okviru sadržaja mevludskog programa povodom Noći sudbine.

Jasmina Mujčo, Šejla Druško, Nina Devac i Abdullah Hadžić, imena su naprednih učača, koji su se ove noći predstavili u punoj Ćurčinici, učenjem po jedne stranice Kur'ana, a nakon toga komisija, koju je sačinjavao glavni imam Dževad ef. Hadžić, provjerila je teorijski koliko su savladali pravila učenja.

Svršenici hatme, marljivi su učači koji već dvije godine marljivo bdiju nad Božijom Knjigom, s tim da su organizirano hatmu učili zadnju godinu dana pod vođstvom muallime Mevlide Hadžić, koja ujedno vodi i kurs Kur'ana u Udruženju žena MIZ Livno.

Prema riječima Dževad ef., nivo pravilnosti učenja svršenika je na nivou učenika medresa, što je izuzetno pohvalno jer su time pokazali da su bez želje za ocjenama ili nagradama, srcem željeli da što pravilnije savladaju arapsko pismo. Naravno da je nagrada kod Uzvišenog Allaha najljepša, a ona ih zasigurno očekuje za svaki proučeni harf.

Jasmina Mujčo proučila je posljednju stranicu sure Furkan bez ijedne greške, a na teorijskoj provjeri tedžvidskih pravila nije imala nijedan netačan odgovor, iako je bilo jako puno pitanja. Prve  ajete sure sure Junus proučila je Šejla Druško, ponovo bez ijedne pogreške. Takvi su bili i Nina Devac i Abdullah Hadžić, učeči posljednje stranice sura Furkan i Feth. Na kraju svečanosti, podijeljene su im diplome i simbolične novčane nagrade od Medžlisa IZ Livno, koje je uručio predsjednik Hajrudin Maksić.

Obraćanje glavnog imama na kraju mevludskog programa bilo je od izuzetne važnosti, jer je vrlo sažeto poslao snažne poruke muslimanima, posebno ističući predaju iz vremena Poslanika, a.s.

Riječ je o događaju kada su ashabi sa Muhammedom, a.s. sjedili u džamiji, a on im reče da će sada na vrata ući čovjek koji je stanovnik Dženneta. Bio je to obični čovjek, koji se ni po čemu nije isticao od ostalih, ali je jednim svojim gestom zaslužio da Poslanik, a.s., za njega tri puta kaže da će biti stanovnik Dženneta. Abdullah ibn Omer poželje da otkrije tajnu tog ashaba, te ga zamoli da kod njega provede tri dana, kako bi i sam bio na njegovom stepenu. Nakon tri dana, Abdullah primijeti da taj čovjek ne čini ništa neuobičajeno, štaviše, nije redovno obavljao ni noće namaze, te odluči da mu prizna razlog svog dolaska. Na koncu, ovaj dobri ashab otkri mu svoju tajnu: „Ja nikada ne govorim ništa ružno o drugim muslimanima.“ I ovo je jedini razlog zašto ga je Allah predodredio da bude stanovnik Dženneta. Ovo je jako važna poruka današnjim muslimanima, koji imaju vrlo ružno mišljenje jedni o drugima,  koji se ne libe da vrijeđaju jedni druge, usuđuju na svekolike načine omalovažavanja drugih vjernika.

Bila je ovo izuzetno lijepa i svečana noć u Livnu, kojom smo obilježili nastupanje kraja mjeseca ramazana, nadajući se Allahovoj nagradi i zadovoljstvu. Nakon svečanog dijela i kraće pauze za osvježenje, vjernici su pristupili obavljanju noćnog namaza, koji se u Ćurčinici drugu godinu zaredom klanja zadnjih 10 dana ramazana, a kojeg predvode Mahir ef. Kevrić i Edin ef. Alić, mladi imami u Livnu.

Da nas Allah počasti da doživimo i sljedeći ramazan, a da ovakvih lijepih prilika bude mnogo više koje će da svjedoče postojanost i stabilnost vjere islama na ovim prostorima.

Šejla M.K.

  • 0101