Logo

Bajram namaz u bošnjačkom džematu u Minhenu

Muslimani sa područja Balkana, nastanjeni u Minhenu i okolici, zajedno su i ovaj put obavili bajram namaz. Muhammed a.s. je to radio na musalli tj. otvorenom prostoru zajedno sa svim muslimanima tog mjesta, a oni u sali koja je Allahovom voljom bila potpuno ispunjena. Ovo je već treća godina po redu da su ovaj muslimanski praznik obilježili zajednički i na istom mjestu, a kako je mjesta u sali sve manje, izgledno je da će u budućnosti morati pribjeći drugoj, prostranijoj lokaciji.

Bajramska svečanost započela je učenjem ezana za sabah namaz od strane hafiza Fuada Seferagića i sabah namaza koji je predvodio kurra hafiz Admir Husić. Nakon učenja ilahija i kasida i kratkog obraćanja gosta bajramske ceremonije, Glavnog muftije Islamske Zajednice u Srbiji Prof. Dr. Mevludina ef. Dudića, klanjan je i bajram namaz. Hutbu je također održao muftija Dudić koji je prisutne podsjetio na činjenicu da do 1994. godine niko od Bošnjaka nije klanjao bajram namaz u bosanskom džematu, pogotovo ne u ovolikom broju, a danas, hvala Allahu, očigledno veliki broj Bošnjaka ga zajedno obavljaju. Na kraju je pohvalio organizatorske džemate konstatacijom da nema dana bez Fedžra (zore), niti muslimana bez Hidajeta (upute), upute bez Ikre (učenja), a kruna svega je Tewhid (vjerovanje u Jednog, Jedinog Uzvišenog i Slavljenog Allaha).

Zbog toga što su složni i zato što se vole u ime Allaha, te naposlijetku što to tako od njih traži njihov Gospodar i njegov Poslanik s.a.w.s., nasmijanih su lica i vedrih čela čestitali jedni drugima, bratski se upitivali, grlili, i u druženju uživali. Doista je Allahova ruka nad Džematom.

  • 11
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.