A+ A A-

MIZ Gradačac: Ramazanske i bajramske aktivnosti u Gradačcu

Ramazan u brojkama

Angažirano je 29 stalnih i 7  honorarnih imama, 24 učenika  medrese i 5 studenata; teravih-namaz klanjao se u 37 džamija i 9 mekteba; učila se 31 mukabela; bajram-namaz klanjao se u 37 džamija i 1 mektebu; organizirano je 5 'itikafa.

Hafiska mukabela

Hafisku mukabelu u džamiji Husein-kapetana Gradaščevića učili su hafizi: Kemal ef. Mehić, Damir ef. Jahić, Muhamed Fetić i Ernad Kujraković. Posjećenost je bila odlična. Mukabele se uče u svim džematima i posjećenost je dobra.

Zajednički iftari

Medžlis IZ Gradačac i općina Gradačac na Kuli Husein-kapetana Gradaščevića, Zmaja od Bosne (18.06.2015.), džemat Zelinja Donja (26. i 29.06.2015.), džemat Vučkovci Gornji (30.06.2015.), džemat Lukavac D. Pašin (03.07.2015.), džemat Kamberi (03.07.2015.), džemat Srnice Donje (12.07.2015.) Za Lejletu-l-kadr iftari u džematima: Reuf-begova džamija, Sibovac-Omeragići, Zelinja Donja za vakife uz dodjelu vakufnama, te tradicionalno druženje i sehur džemata Srnice Gornje i Toke-Čuste.

Omladinska sijela, nogometni turniri i druženja

Do nastanka ovog teksta održana su sijela u sljedećim džematima: Reuf-begova džamija (nekoliko sijela), Lukavac Gornji-Donji džemat, Lukavac D. Pašin, Sibovac-Omeragići, a planirana su i u drugim džematima do kraja ramazana. Osim sijela, organiziraju se i nogometni turniri gdje naši mladići pokazuju svoje umijeće baratanja sa loptom. Do sada su organizirana dva turnira: prvi u džematu Kerep (srijeda 01.07.2015.), a drugi u džematu Mediđa  Donja (petak 03.07.2015.).  Na prvom turniru pobjednik je ekipa džemata Kerep, a na drugom pobjednik je ekipa džemata Zelinja Donja. Priređen je omladinski iftar u džematu Husejnija (07.07.2015.).  Naravno, omladina je prisutna na teravijama, mukabelama, dnevnim namazima i drugim oblicima druženja u manjim grupama.

Hatma-dove

U toku ramazana održane su hatma-dove u sljedećim džematima: Srnice Donje, Novalići, Mediđa Srednja, a prije ramazana u džematima Mediđa Donja, Mediđa Gornja, Krčevina, Kamberi...

Ramazanski radio program Medžlisa

Ramazanski program Medžlisa na gradačačkom radiu izveli su učenici mekteba Husejnija. Emitovane su četiri emisije (svaki petak) sa nagradnim kvizom. Nagrade su osigurale gradačačke firme. Priređena je i posebna emisija uoči ramazana sa glavnim imamom kao gostom (17.06.2015.).

Ramazanski top

Obnovljena je tradicija najave  iftara pucnjem iz topa sa gradačačke tvrđave. Top je dao napraviti, uvakufiti i osigurati novčana sredstva za nabavku pirotehničkih punjenja Nurdin Peštalić, sabornik IZ-e i poznati privrednik iz Gradačca. Prve topdžije bili su: Zehrudin Divljanović i Kemal Turbić.

Bajramske aktivnosti

Dan šehida:  obilazak šehitluka prema Protokolu (Mahmut Mahala, Šehitluci, Kadić Bašča), prijem u Medžlisu predstavnika Općine i boračkih organizacija; otkrivanje zajedničkog šehidskog spomenika u džematu Kamberi i Brdo (MZ Mionica II);  hatma-dove u džematu  Reuf-begova džamija, Jelovče Selo; Lukavac D. Pašin, Lukavac Gornji-Donji i Gornji džemat, Požarike.

 Nusret  Kujraković

  • 0101