A+ A A-

Hatme u Bosanskom Novom, Čeliću i Srebreniku

Bosanski Novi: Završni mektebski ispiti - hatme u džematu Urije

MIZ Bosanski Novi, i džemat Urije imali su čast i ove godine upriličiti završne mektebske ispite - hatme za četvero polaznika mektebske nastave ovog džemata i to: Beriša Nahlu, Zećiroski Medinu, Kajtezović Belmu i Hodžić Safinu. Nakon prošlogodišnjih hatmi, imam ovog džemata, Muhamed ef. Hodžić, nastavio je sa trudom i ulaganjem u znanje o Islamu mektebskoj djeci džemata Urije što je rezultiralo samim hatmama i ove godine.

16 07 2015 04 hat bn ce sr 1

Posebnu čast, pored blizu 300 vjernika sa područja čitavog medžlisa, koji su došli svojoim prisustvom uveličati ovu svečanost, predstavljalo je  i prisustvo bivšeg muftije banjalučkog, a sadašnjeg savjetnika Reisu-l-uleme za povratničke džemate, Edhem ef. Čamdžića koji je bio i gost predavač ali ujedno  i ispitivač koji je ocjenjivao dali spomenuti davaoci hami zaslužuju titulu dobivanja završne mektebske diplome i završetka mekteba i mektebskog gradiva. Na početku programa koji je započeo u 19 sati prisutnima se obratio imam džemata Urije, Muhamed ef. Hodžić, koji je istakao činjenicu da su ovogodišnji davaoci hatmi pored redovna 72 sata mektebske nastave proveli još dodatnih 300 sati nastave u sklopu priprema za ove hatme što dovoljno govori o ozbiljnosti i trudu kojeg su oni a i Muahmed efendija uložili sa njima.

U ime medžlisa prisutnima se obratio glavni imam MIZ Bosanski Novi, prof. Elvir ef. Vakufac, poželio prisutnima dobrodošlicu, čestitao Muhamed efendiji i istakao da su mektebi i ulaganja u mektebsku pouku jedan od najznačajnijih poslova svakog imama. Nakon predavanja Edhem efendije koji je svojim toplim i veselim savjetima razbio tremu kod davaoca hatmi isti su učuli kur'anka sureta napamet, proučili neke od odlomaka Kur'ana gledajući, odgovarali na postavljena pitanja te dobiliu potvrdni odgovor od Edhem efendije da su zaslužili dodjelu diplome o završetku mektebske nastave i gradiva odnosno da mogu dati hatme. Svoju podršku i poštovanje Muhamed efendije dali su i kolege imami sa područja MIZ Bosanski Novi svojim prisustvom.

Nakon završetka programa, vrijeme do akšam namaza iskoristilo se onako kako je to običaj i tradicija a to je darivanje i nagrađivanje djece od strane prisutnih. Klanjanjem akšam namaza, iftarom u Domu na Urijama i učenjem dove završene su ovogodišnje hatme u džematu Urije.  

Čelić: 27. noć i hamte u Džihanima

U povodu mubarek 27.noći ramazana u džematu Džihani je organizovana i veče Kur'ana na kojoj su promovirana tri nova svršenika hatme i to: brat i sestra Mahir i Elma Mešić te Faris Hrnjić. Ovo su mektebski učenici koji su svoj džemat prestavljali na mektebskom takmičenju i na nivo medžlisa bili najbolji. Ova djeca kao i njih još sedmoro učača svaki dan sudjeluju u učenju mukabele u našoj džamiji.

U programu su još učestvovali Amina C. sa recitacijom a h.Emina M. je zadivila sve prisutne sa izvođenjem jedne ilahije te na kraju je džematski imam održao predavanje,dovu i zajednički obavili salatullejl.

  • 20150713_23254520150713_232545

U noći objave Kur'ana 32 nova svršenika hatmi u Srebreniku

U ponedjeljak, 13. Jula 2015. godine, odnosno dvadesetšestog dana ramazana  u džematima Lušnica, Špionica, Murati i D. Potok, Medžlis islamske zajednice Srebrenik, upriličene su svečanosti hatma dova za 38 polaznika mektepske nastave u pomenutim džematima. Svečanosti povodom mubarek noći Lejletul-kadr održane su u svih 41 džematu Medžlisa Srebrenik uz prigodan program. Noćni namaz klanjao se na 18 mjesta, a u 13 džemata organizovani zajednički sehuri.

Džemat Lušnica

U džematu Lušnica svečanost je počela poslije ikindije-namaza. U ovom džematu tradicija je već nekoliko godina da se uči dječija mukabela, a tako su nastavili i ove godine. Nakon proučene mukabele za odrasle i dječije mukabele, gosti iz džemata, kao i obližnjih džemata su počeli pristizati. Oko 19 sati otpočeo je program svečanosti, a otvorio ga je imam džemata Lušnica Mevludin ef. Joldić, poselamivši veliki skup i izrazivši im riječi dobrodošlice. Potom su djeca izvela program mevluda, ilahija i kasida, recitacija, učenja odlomaka iz Kur'ana. Prisutnima u ime Medžlisa obratio se glavni imam Refik efendija Hodžić, koji je čestitao džematu, imamu, djeci i roditeljima. Večerašnji gost predavač bio je Jasmin ef. Begunić, imam džemata Ćehaje Medžlis IZ-e Srebrenik, koji je ukazao na značaj i značenje mubareć noći lejletul-kadra kao i značaj i značenje ove svečanosti baš u ovoj mubarek noći. On je čestitao djeci i roditeljima a posebne čestitke uputio je džematu i imamu Mevludin efendiji.

Svršenici hatmi su: Ćatić Dževad, Pavitinović Nehrija, Pavitinović Emirsela, Joldić Edmir, Joldić Hanka, Joldić Adelisa, Joldić Nedmira, Joldić Amar, Joldić Ramiz i Mehmedović Aldina.

Na kraju svečanosti svršenicima hatme uručeni su i pokloni i priznanja. Svi prisutni su bili počašćeni iftarom, a potom su klanjali akšam-namaz. Nakon teravih-namaza prisutni su ostali do kasno u noć u zajedničkom namazu i zikru.

Džemat Duboki Potok

Nakon klanjanja teravih-namaza u džematu D. Potok upriličena je svečanost hatma dova za deset polaznika mekteba ovog džemata. Polaznici mekteba D.Potok su proučili nekoliko odlomaka iz mevluda, ilahija i kasida, recitacija, a potom su svršenici hatmi proučili nekoliko odlomaka iz Kur'ana. Nakon završenog prvog dijela programa prisutne je vazu-nasihatom počastio imam džemata Jamin ef. Sukanović, koji je ukazao na veličinu ovog čina hatme Kur'ana, a posebno u mubarek noći lejletul-kadru. Jasmin efendija se na kraju zahvalio svršenicima hatmi na trudu i zalaganju, te na istrajnosti u ovom hairli djelu.

Svršenici hatmi su: Ćosić Mahmut, Ćosić Midhat, Lipjankić Fatima, Lipjankić Kadira, Husarić Zemana, Sukanović Zlata, Delić Anela, Poljaković Dženita, Softić Ramiz i Tursić Mirel.

Nakon teravih-namaza nastavili su klanjati zajednički nafila namaz i zikr do sehura.

Džemat Murati

I džemat Murati će pamtiti ovu mubarek noć lejletul-kadr po svečanosti hatma dova. I u džematu Murati 26. ramazana upriličena je svečanost hatma dova za 12 svršenika hatmi. Na samom početku programa prisutne je poselamio imam džemata Murati Jusuf ef. Mehuljić, zaželivši dobrodošlicu svim džematlijama i gostima. Nakon izvedenog programa, kojeg su izveli polaznici mekteba ovog džemata, te što su svršenici hatmi proučili nekoliko odlomaka iz Kur'ana, prisutne je poselamio i vaz održao Mehmedalija ef. Čandić, upravnik Behram-begove medrese u Tuzli, koji je u svom obraćanju istakao važnost ovakvih i sličnih manifestacija. On je naglasio značaj mektepske nastave, džemata, a posebno je naglasio važnost ponašanja kur'anskog čovjeka. Govorio je o značaju ove mubarek noći. Na kraju je čestitao roditeljima i djeci, džematu i imamu, te se zhavalio roditeljima i djeci na podršci koju  pružaju imamu na polju mektepske nastave.

Svršenici ovogodišnji hatmi su: Jusufović Amer, Husić Belmin, Mehuljić Amel, Džaferović Edita, Mehuljić Samed, Džaferović Vedad, Mulahasanović Emina, Joldić Nasir, Joldić Dženita, Salihbašić Mirzet, Salihbašić Mustafa, Jusufović Abdulah.

Na kraju priznanja i diplome, kao i hedije uručene su u ime Medžlisa IZ-e Srebrenik i u ime džemata Murati. Program je završen učenjem odlomka iz Kur'ana, te učenjem dove.

  • 0101

Džemat Špionica

U džematu Špionica nakon teravih-namaza upriličen je program povodom mubarek noći Lejletul-kadr, kao i svečanosti hatma dova za šest polaznika mekteba Špionica. Program povodom ovih svečanosti su izveli omladina džemata Špionica, učenje mevluda, ilahija i kasida koje su izveli hor džemata Špionica, te nekoliko odlomaka iz Kur'ana koje su proučili svršenici hatmi. Nakon prvog dijela programa prisutne je poselamio i vazu-nasihat održao imam džemata Špionica Refik ef. Hodžić. On je u svom govoru istakao važnost ove mubarek noći, važnost Kur'ana, njegove primjene u životu svakog čovjeka. On se zahvalio roditeljima i djeci na podršci na polju mekteba i mektepske nastave.

Svršenici hatmi su: Avdić Aida, Avdić Abida, Salkić Nihada, Osmičić Šeherzada, Ibrić Medina i Jahić Eldin.

Nakon vazu nasihata svršenicima hatmi uručena su priznanja i hedije, u ime džemata Špionica i u ime Medžlisa IZ-e Špionica. Prisutni su nastavili druženje do sehura, klanjajući nafila-namaze i zajedničkim zikrom.

Molimo Allaha da nagradi svršenike hatmi, njihove porodice, roditelje, sve one koji su doprinijeli da ova djeca ozvaniče svoj trud, a posebno muallime efendije Joldića, Sukanovića, Hodžića i Mehuljića na nesebičnom trudu i zalaganju. Amin!

A.K./I.H./D.B.