A+ A A-

Bogate ramazanske aktivnosti u tuzlanskim džematima

Predavanje o genocidu u tuzlanskome džematu Tušanj-Slatina

Džemat Kulturno-obrazovnoga centra Tušanj-Slatina povodom dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici organizirao je predavanje o suđenju za genocid u Bosni i Hercegovini pred međunarodnim i domaćim sudovima. O ovoj temi govorio je doc.dr. Vedad Gurda, profesor na tuzlanskome Pravnom fakultetu.

Hafiz Saudin ef. Gobeljić, imam u džematu Tušanj-Slatina kazao je da Bošnjaci nikada ne smiju zaboraviti ono što se desilo u Srebrenici prije dvadeset godina.

- Dok god mi budemo sebe zaboravljali nemojmo očekivati da nas se drugi sjeća. Bojim se da mi polako zaboravljamo sami sebe i ono što nam se desilo. Genocid je bio u Srebrenici, ali i u Prijedoru, Zvorniku, Janji i drugim našim mjestima gdje su Bošnjaci stradali. Ali mi to zaboravljamo. Molim Allaha da nas probudi – kazao je hafiz Gobeljić.

Vedad Gurda istakao je u svome obraćanju da je genocid nešto što se dešava kroz vijekove, ali da sam termin genocid nije upotrebljavan do drugoga svjetskoga rata.

- Genocidom se vrši ubijanje i mučenje ljudi. Genocid je zločin nad zločinima. Mora da dokazati da onaj zlčinac koji vrši ubijanje to radi svjesno sa namjerom, i da to ubijanje ima određeni cilj. Za genocid se traži posebna namjera. Da oni koji vrše zločine i ubijanje žele da zatru trag jednome narodu. U pravu je to teško dokazati – rekao je Gurda u svome uvodu.

On je dodao da su Bošnjaci kroz historiju preživjeli deset genocida od strane svojih komšija. Ali da nikada nije bilo suđenja onima koji su ubijali Bošnjake. Stvari se mijenjaju sa početkom rada haškoga Tribunala.

- Pred haškim Tribunalom sudi se za ratne zločine. Do sada su podignute 22 optužnice za genoicid. U tri predmeta pravosnažno je osuđeno pet srpskih generala za genocid. Također su i pred Sudom BIH vođeni postupci za genocid u Srebrenici. Do danas je osuđeno 12 osoba, dok je 18 osoba oslobođeno odgovornosti za genocid – ističe Gurda.

Doktor Vedad Gurda posebno je naglasio da je Srebrenica naša kolektivna nacionalna rana. On je u svome predavanju iznio niz informacija o genocidu koje su nepoznate većem broju ljudi i široj javnosti.

- Nepoznanica je da su njemački sudovi, tačnije sud u Dizeldorfu, za genocid u Doboju  1999.godine osudio jednog bosanskoga Srbina. Ovaj sud osudio je i neke druge osobe za genocid. Međunarodni sud pravde u Hagu 2007.godine utvrdio je da se u Srebrenici dogodio genocid, a da je Srbija odgovorna što nije spriječila genocid – zaključio je u svome predavanju doktor Gurda.

Od 1948.godina pa sve do devedesetih godina prošloga stoljeća gotovo da nije bilo suđenja za genocid. Devedesetih godina osnovana su dva suda da sude za genocid u Ruandi i na području bivše Jugoslavije.

  • 11

Iftar u Moluhama i ramazanske aktivnosti u Donjoj Obodnici i Jalskoj džamiji

Džemat Moluške džamije organizirao je drugi po redu ovogodišnji iftar za svoje džematlije, kojem je prema riječima Memsudina ef. Gobeljića, imama džamije u Moluhama prisustvovalo 100 postača.

Uz ugodnu atmosferu i druženje džematlije su međusobno dijelile radost ramazanske noći.

Nakon iftara dodijeljene su nagrade porodicama koje su doprinijele radu džemata u Moluhama.

Memsudun ef. Gobeljić knjigu „Kur'anske dove s komentarom“ autora Sulje Tursuma, uručio je porodicama Salihović, Mulahmetović i Grapčanović.

Ramazan u džematu Donja Obodnica

Džematlijama u Donjoj Obodnici ovogodišnji ramazan ostat će u lijepome sjećanju.

Naime, nakon organiziranoga iftara u ovome džematu održano je kolektivno šerijatsko vjenčanje.

Sanel ef. Hodžić, imam u džematu Donja Obodnica kazao je da se šest bračnih parova odlučilo na šerijatsko vjenčanje, nakon što su propustili da se šerijatski vjenčaju u mladosti kada su obavili općinsko vjenčanje.

Osim kolektivnoga šerijatskoga vjenčanja, sedamnaestoga dana ramazana organiziran je omladinski iftar ispred mekteba u Kamenjašima. Iftaru su prisustvovali i mladi iz Kladnja, Živinica i Srebrenika.

Vrijedi naglasiti da je tokom ramazana u ovome džematu završen kurs sufare za odrasle. Šest momaka je za dvadeset dana savladalo arapsko pismo i već su počeli sa učenjem Kur'ana.

Ramazanske aktivnosti u Jalskoj džamiji

Tokom mjeseca ramazana džemat Jalske džamije organizirao je četiri omladinska iftara i veliki iftar za sve džematlije u haremu džamije.

Nedim ef. Dervišević, imam Jalske džamije ističe da su stolovi, stolice i ostali potrebni inventar za organizaciju iftara pozajmljeni iz Vatrogasnoga doma, SKPC Mejdan i restorana Kreka.

  • 11

Iftar Omladinskog kruga ispred Mejdanske džamije

Omladinski krug tuzlanskoga Medžlisa organizirao je ispred Mejdanske džamije tradicionalni  iftar za mlade.

Admir Majstorović, predsjednik Omladinskoga kruga, ističe da već 22 godine svakoga ramazana Omladinski krug organizira iftare za svoje članove.

- Potrudili smo se zahvaljujući donatorima koji su finansirali iftar da mladi imaju dobar i kvalitetan iftar, uz slana i slatka jela, kolače i sokove.  Omladinski krug svoja sijela organizira svakoga utorka u mektebu Mejdanske džamije, a naši zajednički iftari dio su naših redovnih aktivnosti – kazao je Majstorović.

Iftar Omaldinskoga kruga dobra je prilika da se na jednom mjestu sretne veliki broj mladih ljudi, koji uz druženje sklapaju nova poznanstva i jačaju postojeće prijateljske odnose.

Harun Odobašić, član Omladinskoga kruga i mujezin Mejdanske džamije, rekao je da su iftari na otvorenome sa mladima nešto što svaki ramazan čini posebnim.

- Sretan sam što na iftaru mogu vidjeti dosta svojih prijatelja, i što se možemo družiti u jednoj finoj  i vjerskoj atmosferi gdje nema teških tema niti riječi. Omladina koja dolazi na ove iftare međusobno se uvažava. To je i cilj ovakvih omaldinskih okupljanja – naglašava Odobašić.

  • 11

Omladinski iftar u džamiji Kralj Abdullah

U najvećoj tuzlanskoj džamiji  Kralj Abdullah organiziran je  iftar  za  mlade. Omladinski iftar organiziran je uz finansijsku  pomoć humanitarne organizacije „Mercy-USA“.

Dr. Gasan Husni, predstavnik humanitarne organizacije „Mercy-USA“ kazao je da je iftar organiziran za 160 mladih.

- Tokom ovogodišnjega ramazana naša organizacija je pripremila više iftara u Tuzlanskom kantonu. Ovo je treći po redu omladinski iftar u Tuzli. Do sada smo organizirali iftare za mlade u džamiji Tušanj-Slatina, džamiji u Solini i ovaj iftar u džamiji Kralj Abdullah. Do kraja ramazana organizirat ćemo još jedan iftar za mlade u džematu Donji Čaklovići – ističe dr. Husni.

Emina Karasuljić, učenica četvrtog razreda srednje škole, naglasila je da su iftari za mlade odlična prilika da se mladi zbliže i druže.

- Mladi trebaju dijeliti radost mjeseca ramazana zajedničkim druženjima i iftarima. Na taj način ćemo se povezati. Mi mladi vjeru treba da osjetimo na pravi način kako bismo to kasnije mogli prenijeti na svoju djecu – kazala je Karasuljić.

Nakon iftara za mlade nemoguće je bilo ne primijetiti na licima mladih sreću i zadovoljstvo što su imali priliku da se uz iftar zajedno druže i podijele ljepotu ramazanskih noći i steknu nova poznanstva.

Džanan Ribić

  • 11