Promo banner

A+ A A-

Zajednički iftari u Bihaću, Gradačcu, Lukavcu i Srebreniku

Iftar za studente svih odsjeka IPF-a u Bihaću

U četvrtak, 09.07.2015. godine, u restoranu Islamskog pedagoškog  fakulteta  u Bihaću, u organizaciji IPF-a,  Kulturnog centra  Kralj Fahd u Sarajevu i atašea za vjerska pitanja ambasade KSA  u BIH gosp. Abdulmedžida El-Gajsa upriličen je iftar za studente svih odsjeka IPF-a u Bihaću.

Organizator iftara je pozvao sve studente sa oba odsjeka na zajednički iftar i druženje  u ovoj ramazanskoj noći. Kako traje Julski  ispitni rok, odazvao se velik broj postača studenata, i ako su ispite okončali u Junu, što je svakako za pohvalu.

Svakako da se klanjao akšam –namaz, a kasnije jacija i teravih namaz, što je zaokružilo iftarski ugođaj na IPF-u u Bihaću.

  • 11

Gradačac: Tradicionalni iftar i vatromet u džematu Sibovac – Omeragići

U ponedjeljak, 13.07.2015.godine, u povodu noći Lejletul-kadr u našem džematu upriličen je tradicionalni džematski iftar ispred džamije u Sibovcu. Na iftaru je bilo oko 200 naših džematlija kao i učenika mektebske nastave. Nakon proučenog akšam - namaza postači su se iftarili, a potom klanjali akšam - namaz. Uz druženje i iftar koji je priređen ispred džamije u Sibovcu imali smo priliku da slušamo ilahije, a iftar je upotpunio vatromet koji je omogućio naš vrijedni džematlija Mirza Dedić. Za ovu mubarek noć priređen je i lijep program učenika našeg mekteba prije teravih - namaza. Vrijedi istaći da su učenici našeg mekteba svaki dan tokom mjeseca ramazana dolazili na vjersku pouku, a uz to su pripremali ilahije i prigodne programe za odabrene noći. Iftar je protekao u veoma lijepoj džematskoj atmosferi.

Velika hvala svim mojim džematlijama i džematlinkama što su mi pomogli da organizujemo i realizujemo naš treći zajednički tradicionalni iftar, također sve pohvale našem džematskom odboru, našim vrijednim džematlijama iz političkog i javnog života, kao i donatori koji su se odazvali i učestvovali u realizaciji iftara.

Da ih sve Allah dž.š. nagradi, i ukabuli i u sevab upiše njihov trud, post i ibadet  u ovoj mubarek noći.

  • 11

Uručene vakufname najistaknutijim vakifima u gradačačkom džematu Zelinja Donja

U ponedjeljak, 13.07.2015. u džematu Zelinja Donja, Medžlis Islamske zajednice Gradačac, povodom  lejletu-l- kadra, ali i renoviranja i obnavljanja   džamije upriličen je iftar za najdarežljivije muslimane ovog mjesta vakife. Nakon iftara a na kome su prisitvovali osim vakifa i članovi džematskog i građevinskog odbora ovog džemata, program je nastavljen do kasno u noć.

Priliku da uruči vakufname ovim dobrim insanima imao je mutevelija džemata hadži Omer Kujraković , kao i gost vaiz   Idris ef, Memić, profesor u Behram-begovoj medresi u Tuzli, koji je nakon programa kojeg su izveli polaznici mekteba, održao veoma emotivno i poučno predavanje. Klanjala se i zajednička nafila kijamu-l-lejl i zajednička dova, nakon čega je upriličen i sehur za sve džematlije koji su u džamiji u ovoj noći ostali do zore. Vakufnama je dokument  koje govori o dobročinstvu ljudi. Iako su vakufname dunjalučke hartije i prolaznog karaktera, one su svjedoci da mi cijenimo dobročinitelje i njihovu ispruženu ruku prema zajednici muslimana, iz tog razloga vakife   treba spomenuti da  se pamte da se ne zaborave kao i njihov trajni vakuf  kojeg su darovali. Profesor Memić je istakao važnost Lejletu-l-kadra, te kazao kako ovu priliku treba iskoristiti u robovanju Uzvišenom Gospodaru.

Uz punu džamiju, prigodan program, nadahnut vaz i ozarena vjernička lica, uručene su vakufname ovim dobrotvorima: Mešić Hamid (rahmetli), Mešić Nusret, Ćorić Mirzet, Ćorić Halil, Hapadžić Ramo, Okić Osman i Razija, Smajić Bajro, Mujanović Rešid (rahmetli), Hodžić (Omer) Nurija, Alić Muharem (rahmetli), Kujraković Omer i Hanča, Kujraković Osman (rahmetli), Mehanović Nezir i Senija, Moranjak Enisa, Gibić Hanka i Taletović Hafeza (rahmetli).

  • 11

Lukavac: Zajednički iftar u džematu Turija

Kontinuitet u hajru džematlija džemata Turija se nastavio i prilikom obilježavanja kaderske noći. Naime, mještani ovog džemata su organizovano priredili iftar za oko 120 džematlija. U sklopu iftara je obavljena i akika Lamiji Salihović sa Mosorovca. U džamiji je obavljen i prigodan program uz učenje ilahija koje evociraju uspomene na genocid koji se desio nad nedužnim Bošnjacima. U završnici ovog druženja, džematlijama se obratio magistar Nihad Salihović koji je uputio nekoliko važnih poruka. Fokusna tačka u njegovom obraćanju se odnosila na Kur'an prema kome bi muslimani trebali pristupati sa intenzivnim razmišljanjem o njegovim porukama. U tom smislu je istaknuta i važnost samotestiranja vjernika nakon ramazana kako bi smo utvrdili koliko je post i ramazan utjecao pozitivno na praktični život vjernika.

Nadalje, predavač nas je podsjetio na šansu koja se ukazuje vjernicima u zadnjoj trećini mjeseca ramazana. S obzirom da je insan slabašno biće i da se njegova duša optereti grijesima tokom 11 mjeseci prije ramazana, Uzvišeni Stvoritelj nam poklanja ramazan a posebno noć Kadr kao idealnu šansu za praštanje grijeha akumuliranih tokom 11 mjeseci. Molim Uzvišenog Allaha ,.dž.š., da obilato nagradi sve džematlije koji su na bilo koji način pružili učešće u organizaciji navedenih aktivnosti.

  • 11

Zajednički iftari u Srebreniku

Pored velikog iftara koji je organizovan u gradskoj srebreničkoj džamiji, džematu C. Srebrenik, u utorak večer 30.6.2015. godine upriličeni su i iftari za asocijaciju žena pri Medžlisu Srebrenik, imame Medžlisa Srebrenik, izvršni odbor kao i profesore Behram-begove medrese iz Tuzle.

15 07 2015 04 ift b g s 4

Petog jula u organizaciji Medžlisa Srebrenik organizovan je iftar za polaznice edukacije žena, koje pri Medžlisu vodi muallima Edina Mujkić.

Dvadesetog dana ramazana u prostorijama aščinice Bosna upriličen je iftar za imame Medžlisa Srebrenik, kojem su prisustvovali glavni imam Refik ef. Hodžić i predsjednik Medžlisa mr. Abdullah Arifović.

Dvadesetdrugog dana ramazana upriličen je iftar za članove izvršnog odbora Medžlisa i profesore Behram-begove medrese iz Tuzle, koji su u ovoj mubarek noći posjetili džemate Medžlisa i tom prilikom održali vazu-nasihate.

U velikom broju džemata ovogodišnju atmosferu ramazana uljepšali su omladinski iftari.

B.A./E.K./N.M./N.S./D.B.