A+ A A-

Busovača: Organizovan iftar za 120 postača u džematu G. Rovna

Teško je izdvojiti neku od brojnih i raznovrsnih ramazanskih ljepota u kojima uživamo. U Ramazanu sve poprima jedan drugačiji okus:  od namaza, učenja Kur’ana, dolazaka u džamiju, susreta sa braćom i sestrama. Ramazan nudi što ni jedan drugi  mjesec u godini ne može ponuditi, to je definitivno mjesec drugačijih navika, drugačijeg življenja, ponašanja i osjećanja.

13 07 2015 08 zaj ift bus 1

Ipak, izdvojili bi jednu od ramazanskih ljepota koja se zove iftari. Iftari sami po sebi izazivaju jednu vjerničku radost, po hadisu Poslanika ali i za njihovu pripremu se garantira dupla nagrada što iftar svrstava u lepezu odabranih ramazanskih ljepota i vrijednosti. Još kad se tome doda snaga i ljepota  islama izražena kroz mladost kojoj se u islamu pridaje posebna pažnja onda sve to rezultira zaista predivnim osjećanjima, ambijentom i atmosferom.

Upravo je tako bilo na iftaru kojeg je organizovala H.O. Dirhem u saradnji sa džematskim odborom u džematu Gornja Rovna, Medžlis IZ Busovača, organiziranom 12.07.2015 god., u haremu džamije, a gdje je bilo prisutno 120 postača. Osjeti se neki bereket u svemu, u pozitivnoj i lijepoj priči i razmišljanjima, u ukusnoj i slasnoj hrani.

Na kraju se obratio imam ovog džemata Mirza ef. Šabanović i zahvalio se prvo Gospodaru i zamolio za kabul kako posta tako i iftara, a poslije se zahvalio H.O. Dirhem koja je u saradnji sa džematskim odborom organizovala ovaj iftar, te je zamolio Gospodara da ovakvih iftara bude još ubuduće u zdravlju i veselju.

I mi se na kraju zahvaljujemo našim vrijednim donatorima, te džematskom odboru G.Rovna na ukazanom povjerenju i saradnji.

Adnan E. Čolo