Promo banner

A+ A A-

Mostar: Omladinski iftar vrijedan svakog divljenja

Omladinsko udruženja „Botin“ koje okuplja mlade iz Podveleških sela sinoć je organiziralo prvi svoj ovogodišnji iftar. Ovaj iftar se desio sasvim neočekivano i iznenada kao u najsretnijoj priči o nacionalnoj kulturi i tradiciji i tajnovitim dobrim ljudima u kojoj se na svaki mogući način žele usrećiti i učiniti sretnim mladi ljudi.  Prije planiranog tradicionalnog iftara koje već dugi niz godina, od svog postojanja, organizira ovo omladinsko udruženje anonimni donator koji nije htio otkriti svoj identitet ramazanskim softama Dženanu Mariću, Ahmetu Redžiću i Mehmedu Sivri predložio je da oni organiziraju iftar za omladinu u Podveležju, a da on finansira sve troškove.  Ne časeći ni časa pozvali s Asima Brkana, sekretara udruženja „Botin“ da on na sebe sa drugim članovima  preuzme sve organizacione obaveze.  „Želja nam je da ovaj džemat učinimo omiljenim, dragim i starim i mladim. U posljednje vrijeme se omladina odavde rasipa i želja nam je da kažemo da nas ima, da volimo ovaj kraj i da nam ovdje može biti lijepo“, rekao nam je Brkan.

Iftaru je sinoć na malonogometnom stadionu nedaleko od džamije u Podveležju prisustvovalo oko 120 postača, mahom mladih. U Udruženju Botin ispoštovali su preporuku svog anonimnog donatora da na iftar pozovu i starije džematlije. Kako su nam kazali nakon iftara svi oni koje su odabrali i kojima su poslali pozivnice su sa zadovoljstvom i ushićenjem podijelili radost zajedničkog iftara.

Najviše razloga za sreću imao je Selim Marić, predsjednik džematskog odbora Podvelež. Kazao nam je kako su ove inicijative za svaku pohvalu jer spadaju u onu grupu aktivnosti koja se može svrstati u segment nadgradnje iznad osnovnih i nužnih potreba. „Neobično mi je drago da vidim mlade ljude da su se okupili, da su sami dovezli i poredali klupe na stadion, da su prostrli ćilime i sve ovo ovako lijepo pripremili. Njihov izbor iftara je isto tako za pohvaliti. Obim i kvalitet hrane su zaista odlični. Šta čovjek više i ljepše može poželjeti. Vidi se da se oni još uče organizaciji, da se stidljivo nose s nekim detaljima, međutim, takvo htijenje i takva volja sigurno će nadvisiti sve negativne okolnosti“, primijetio je Marić. Iako penzioner i sam je ushićen nekom vrstom mladalačkog poleta, jer su ovo prilike da vidi drage ljude iz drugih sela koje često ne susreće. „ Nemam šta drugo reći već da je ovo iftar vrijedna svake hvale“, zaključio je Marić.

Udruženje „Botin“u srijedu 15. jula na ovom istom stadionu organizirat će još jedan, onaj svoj planirani, zajednički iftar za 150 do 200 osoba.

  • 0101