Promo banner

A+ A A-

Omladinski iftari u Banjoj Luci i Jajcu

Omladinski iftar pored Vrbasa

U subotu, 04. jula 2015. godine/17. ramazana, 1436. h.g. u sklopu svojih redovnih ramazanskih aktivnosti Medžlis Islamske zajednice Banja Luka priredio je tradicionalni iftar za mlade. Ovogodišnji iftar bio je isključivo u znaku mladih.

Mladi su birali lokaciju, osmišljavali menije za hranu, pozivali goste, pa i jednim dijelom usluživali. Iftar je bio priređen na predivnoj lokaciji pored rijeke Vrbas, u džematu Novoselija. Odziv mladih je bio više nego očekivan, preko stotinjak mladih iz Banja Luke, te gosti iz Bosanske Dubice i Kotor Varoša uživali su u ljetnoj iftarskoj noći. Glavni imam Medžlisa IZ Banja Luka, kratko se obratio na iftaru gdje je prisutne poselamio i zahvalio se mladima na odličnoj organizaciji, te istakao da se posebno zahvaljuje Kuvajtskom generalnom komitetu i džematu Novoselija koji su ovaj iftar pomogli financijski.

Nakon iftara mladi su klanjali akšam i svoje druženje nastavili do teravije. Medžlis Islamske zajednice Banja Luka i dalje će nastaviti svoje aktivnosti sa mladima.

(www.muftijstvobanjalucko.ba)

  • 0101

U Jajcu upriličen iftar za mlade

U subotu, 04. jula 2015. godine, sedamnaestog dana ramazana 1436. hidžretske godine Medžlis islamske zajednice Jajce i Asocijacija Mladih MIZ Jajce „Tajib Okić“ u saradnji sa Wamy-Nedwa organizirala su iftar za mlade u našem gradu  Jajcu. Više od 50 mladića i djevojaka  bilo je prisutno na iftaru  iz mnogobrojnih džemata : Bučića, Divičana, Lendića, Kuprešana i dr.

Nakon klanjanja akšam namaza, u restoranu „Fontana“ mladi su imali priliku da se iftare a nakon toga i da poslušaju obraćanje Sabahudina Makića, prof.,  koordinatora omladinskih druženja Asocijacije mladih MIZ Jajce „Tajib Okić“. Najvažnija poruka mladima satkana je u nekoliko rečenica: „Hoćemo svjesnu, odgojenu i obrazovanu omladinu, koja će cijeniti moralne i vjerske vrijednosti, ali koja će istovremeno biti spremna odgovoriti savremenim izazovima koje im društvo nameće. Hoćemo omladinu koja će cijeniti i potpomagati sve što je dobro i pozitivno – bez obzira na to odakle dolazilo – i koja će se na adekvatan način oduprijeti i nastojati suzbiti sve što je loše i što negativno utječe na ljude i okolinu.“

Nakon toga druženje je nastavljeno uz kahvu, kolač sve do teravih namaza. Omladinski iftari su postali tradicija u Jajcu i nadamo se da će i  narednoj godini mladi biti okupljeni oko zajedničkih vrijednosti ramazana, iftara, druženja itd. Molimo Allaha da svim postačima olakša post u narednim danima Ramazana, njihov post ukabuli, mladim postačima poveća snagu i ljubav prema islamu, a one koji su se potrudili da ugoste ove mlade ljude da ih Uzvišeni neizmjerno nagradi. Amin!

Sabahudin Makić

  • CAM00532CAM00532