Logo

Počela obnova Ali-beg (Trzanske) džamije u Žepču

Trzanska-dzamija-srusenaU utorak 15. maja 2012. godine muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović boravio je u zvaničnoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Žepče. U okviru posjete Medžlisu IZ Žepče muftija je u pratnji predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa IZ Žepče gosp. Armina Beće posjetio gradilište Ali-begove (Trzanske) džamije u Žepču, čija je rekonstrukcija počela 09. aprila 2012. godine. Kamen temeljac za rekonstrukciju Trzanske džamije postavili su muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović i r. Muhamed Tokalić 28. juna 2008. godine.

Islamska zajednica Turske ‘’Dijanet’’  donirala je značajna sredstva za početak rekonstrukcije Trzanske džamije.

Trenutno se na džamiji izvode zidarski radovi.

Trzanska-dzamija-gradiliste2

Ali-begova džamija sagrađena je u 17. stoljeću na mjestu zvanom Trzna, pa otuda i naziv Trzanska džamija. Ovo je bila jedina potkupolna džamija u Žepču sve do 1977. godine, kada je I Ferhat-pašina džamija dobila kupolu.

Trzanska džamija je najljepši spomenik iz vremena Turske i Austro-Ugarske vlasti u BiH. U njenom dvorištu 1864. godine pokopan je posljednji vrandučki kapetan Mahmud-beg, prijatelj Zmaja od Bosne, Husein-kapetana Gradaščevića.

Prema usmenim kazivanjima, Trzanska džamija temeljito je renovirana 1900. godine. Njena sofa bila je natkrivena kosim krovom, koji je ostao sve do 1986. godine, kada je pred neposrednu katastrofu koju će doživjeti sa ostalim džamijama 1993. godine, bila temeljito renovirana.

Trzanska-dzamija - gradiliste1

Njena sofa 1986. godine dobila je tri male kupole, ali će u novom ruhu Trzanska džamija uživati samo do 23. avgusta 1993. godine, kada je u 02. sata i 15 minuta noću eksplozija koja je probudila cijeli grad i okolinu raznijela ovu prelijepu žepačku džamiju i njenu munaru. Kameni blokovi i limovi sa kupola padali su po užem dijelu grada. Ovo se dogodilo u potpuno mirnoj noći avgusta 1993. godine, a ne u ‘’višednevnim žestokim sukobima između muslimanskih i hrvatskih snaga’’, kako to piše Franjo Marić u svojoj posljednjoj ‘’Kronologiji žepačkog kraja’’.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.