A+ A A-

Ambasador Edhem Pašić na čuvanje u IZ ostavio priznanje koje je od franjevaca dobio njegov otac hfz. Ramiz ef. Pašić

25 04 2019 03 reis ambasador pasic

Sarajevo, 25. april 2019. (MINA) – Danas je reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazovića posjetio ambasador Edhem Pašić.

Ovom prilikom je ambasador Pašić reisu-l-ulemi uručio plaketu Priznanja koje je Franjevački samostan Fojnica dodijelio njegovom ocu hadži hafizu Ramizu ef. Pašiću (1929-2010.) za istinsko svjedočenje dobrote i ljubavi prema svakom čovjeku. Želja ambasadora Pašića je bila da se ova plaketa čuva u Islamskoj zajednici s obzirom da je priznanje efendiji hfz. Ramizu priznanje čitavoj Islamskoj zajednici.

Bosanski franjevci su ovo vrijedno priznanje posthumno dodijelili hfz. Pašiću u povodu obilježavanja 550. obljetnice susreta fra Anđela Zvizdovića i sultana El-Fatiha na Milodražu (1463. godine). U obrazloženju se kaže da se hfz. ef. Pašić dok je bio glavni imam u Fojnici, a i poslije, posebno pred početak rata, zalagao za mir i suživot. Nakon rata zauzimao se za povratak prognanih u Fojnicu. Njegovi životni stavovi i odnos prema čovjeku uopće bili su svim ljudima, bez obzira na vjersku pripadnost, poticaj i potpora za suživot. Zbog njegova načina života i djelovanja, stoji u obrazloženju priznanja, fojnički fratri su ga nazvali dobri hodža, a to je znakom dubokog poštovanja i zahvalnosti Bogu za velikog čovjeka rahmetli hadži hafiza Ramiza efendiju Pašića.

Reisu-l-ulema se zahvalio ambasadoru Pašiću što je odlučio da se ovo vrijedno priznanje čuva u institucijama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini jer je to najbolji način da primjeri životnog puta kakav je onaj efendije Ramiza Pašića ostanu svjedok budućim generacijama o tome kako su duboki bosanski korijeni zajedničkog života i uvažavanja i kako su ljudi ostajali ljudima i u najtežim vremenima.