A+ A A-

Reisu-l-ulema se upisao u knjigu žalosti povodom smrti lorda Ashdowna

  • 01

Sarajevo, 27. decembar 2018. (MINA) – Danas se reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović upisao u knjigu žalosti koja je otvorena u prostorijama Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Sarajevu. U prostorijama ambasade Reisu-l-ulemu je dočekala otpravnica poslova gospođa Ruth Wiseman kojoj je on uručio i pismo saučešća upućeno Domu lordova i porodici lorda Ashdowna.

U saučešću se kaže:

„Sve nas u Islamskoj zajednici, ali i Bosni i Hercegovini, ožalostila je vijest o smrti lorda Jeremya John Durham Ashdowna, istinskog prijatelja naše zemlje i naroda. Lord Paddy Ashdown je bio istinoljubiv i od onih koji vjeruju da se između istine i laži, žrtve i zločinca ne može zauzimati pozicija neutralnosti ili nepristranosti. Nepristranost u vremenu zla je saučesništvo.

Njegov odlazak doživljavam kao lični gubitak jer sam i sam bio svjedok njegovog zalaganja za pravdu u ratom razorenoj Bosni i Hercegovini, naročito njegove neumorne borbe za porodice žrtava genocida.

Bosna i Hercegovina i njeni ljudi su izgubili iskrenog prijatelja i dobronamjernog savjetnika. Naše misli i molitve su sa britanskim narodom, njegovom porodicom, koja treba znati da su imali supruga, oca i djeda koji se zalagao za obespravljene kada to nije morao i koji se borio za ono u šta je vjerovao, a takve i Milostivi Bog voli“.