A+ A A-

Reisu-l-ulema posjetio Muftijstvo travničko

Radno-konsultativni sastanak reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazovića s glavnim imamima i predsjednicima izvršnih odbora medžlisa, direktorima ustanova i članovima Sabora IZ-e s područja Muftijstva travničkog održan je u srijedu 18. aprila u prostorijama Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku.

Sastansku su prisustvovali predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Hasan Čengić, prof. dr. Hilmo Neimarlija i šef Kancelarije reisu-l-uleme Rifat Fetić.

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je u svome obraćanju kazao da Islamska zajednica treba raditi na izradi strategije za njeno djelovanje u narednim godinama. „Bosanske muslimane nikada nisu predstavljali pojedinci nego su to uvijek činile institucije. A institucije se nisu razvile u kratkom periodu, nego je njihov razvoj trajao stoljećima. Islamska zajednica je danas onakva kakvu su je izgradili naši prethodnici, a naša obaveza je da je dalje gradimo“, kazao je Reisu-l-ulema.

Uvodno izlaganje u okviru teme „Društveni ambijent u kojem trenutno djeluje Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini“ imao je predsjednik Sabora Hasan Čengić.

Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović je govorio o programu rada Islamske zajednice na ovom području, te je istakao odgovoran rad u medžlisima i džematima na području ovog Muftijstva, te u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku.

Prisutnima se obratio i prof. dr. Hilmo Neimarlija, a uslijedila je i diskusija tokom koje su izneseni prijedlozi i sugestije u vezi s djelovanjem Islamske zajednice.

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović se susreo i sa predstavnicima privrednog i društvenog života Muftijstva travničkog. Ovo je šesto muftijstvo u kojem je organizovan ovakav susret.