A+ A A-

Delegacija Mešihata IZ u Australiji posjetila reisu-l-ulemu

Sarajevo, 11. oktobar 2017. (MINA) – Danas je reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović posjetila delegacija Mešihata IZ u Australiji koju je predvodio predsjednik Mešihata Jasmin ef. Bekrić. U delegaciji su još bili i penzionisani glavni imam Salih ef. Mujala te hfz. Ensar ef. Ćutahija, novi imam u džemat Penshurst, a sastanku je prisustvovao i Mensur ef. Pašalić, šef Ureda za bošnjačku dijasporu.  Predsjednik ef. Bekrić je ovom prilikom upoznao reisu-l-ulemu Kavazovića sa aktuelnim stanjem na području Mešihata te trenutnim aktivnostima struktura Zajednice u Australiji.

11 10 2017 05 reis ef mujala australija 1

Povod za današnju posjetu je odlazak u penziju dugogodišnjeg imama Mešihata IZ u Australiji Salih ef. Mujale. Naime, nakon 40 godina rada u strukturama Islamske zajednice, ove godine Salih ef. Mujala je, u svojoj 65. godini života, otišao u penziju. Reisu-l-ulema se ovom prilikom Salihu efendiji zahvalio na uloženom trudu i radu na jačanju strukture Islamske zajednice na području Australije te pohvalio njegovu požrtvovnost na putu imamskog poziva koji nerijetko zna biti veoma trnovit: „Salih ef. je našu zajednicu u Australiji hvala Dragom Bogu ustabilio i na najljepši način predao svom nasljedniku Jasminu ef. Bekriću kao i ostalim našim imamima u australskim džematima“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović te dodao: „Želim da ovu penziju provedeš u rahatluku i da ti Allah Dragi dadne zdravlja ali i da uvijek budeš uz Zajednicu koliko god je to moguće jer smo svi tu zajedno da nosimo ovaj emanet“, kazao je reisu-l-ulema prilikom uručivanja prigodne zahvalnice Salihu ef. Mujali za dugogodišnji rad u Islamskoj zajednici.

O Salihu ef. Mujali

Salih ef. Mujala rođen 7.3.1952. u Donjem Čažnju kod Konjica. Gazi Husrevbegovu Medresu završio je 1973. godine, dok je na Univerzitetu Al-Azhar diplomirao 1979. godine. Po završetku studija se vraća u domovinu te do 1981. godine vrši dužnost imama u džematu Blagaj Japra u Bosanskom Novom, a od 1981. do 1983. godine radi kao profesor Kiraeta u ženskoj Gazi Husrev-begovoj Medresi.

11 10 2017 05 reis ef mujala australija 2

U daleku Australiju odlazi 1983. godine gdje je do dana odlaska u penziju vršio dužnost imama u Bošnjačkoj Islamskoj zajednici „Džemat Penshurst“ u Sidneju. Dužnost Glavnog imama bošnjačkih islamskih zajednica u Australiji obavljao je od 1994. do penzionisanja.