A+ A A-

Predramazanski susret reisu-l-uleme s glavnim imamima

Sarajevo, 28.juli 2011. (MINA) - Danas je na Fakultetu islamskih nauka  u Sarajevu održan tradicionalni predramazanski susret reisu-l-uleme s glavnim imamima Islamske zajednice u BiH.

reis-glavni-imami-juli-2011

Prema Takvimu Rijaseta IZ u BiH  mubarek ramazan počinje u ponedeljak 1. avgusta 2011. godine.

Prva poruka glavnim imamima koju je u svom obraćanju potencirao reisu-l-ulema odnosila se  na to da ramazan bude vrijeme u kojem treba poticati ljude na dobro a odvraćati od zla.

„Dobro je da se muslimani u ramazanu  približe Uzvišenom Gospodaru, da putem ibadeta posta osnaže svoju vjeru, da se druže u džamijama, da porodično iftare, da jačaju svoje moralne navike i da snaže bratstvo zajednice", rekao je reisu-l-ulema.

Reisu-l-ulema je upozorio na nekoliko poroka na koje bi imami tokom ovog ramazana trebali posebno skrenuti pažnju, kao što su alkohol, nasilje u porodici, prostitucija i  maloljetnička delikvencija.

Reisu-l-ulema je sugerisao imamima da dignu glas protiv ovih poroka  i da hrabre ljude da uz privrženost vjeri i islamskom moralu se oslobađaju ovih opasnih društvenih poroka.

Druga poruka reisu-l-uleme imamima odnosila se na jačanje jedinstva muslimana, da snaže slogu i međusobnu solidarnost unutar Islamske zajednice i među svim ljudima dobre volje, te da svojim vazovima (predavanjima),  druženjima i na ramazanskim sijelima šire unutarbošnjačku muslimansku toleranciju i da rade na pomirenju onih koji su eventualno još u zavadi.

reis-glavni-imami-juli-2011-1

Treća poruka reisu-l-uleme imamima je da kao i u dosadašnjim godinama objasne muslimanima važnost zekata i sadekatu-l-fitra i da se kroz ibadet posta i zajedničku akciju osigura neovisnost rada islamskih odgojno- obrazovnih institucija i pomogne razvoju muslimanske omladine kako bi se mogla nositi sa svim izazovima u ovom vremenu kao i u budućnosti.

Na kraju je reisu-l-ulemi postavljeno nekoliko pitanja. Glavni imam MIZ Gornji Vakuf je pozvao reisu-l-ulemu da posjeti Gornji Vakuf. Reisu-l-ulema je obećao posjetu.

Bilo je riječi i o potrebi da se imami, odnosno institucije u manjem BH entitetu osnaže kako bi se skrenula pažnja da je Islamska zajednica jedinstvena  i kompaktna na cijeloj teritoriji BiH, kao  i u Sandžaku, Hrvatskoj i Sloveniji te u bošnjačkoj dijaspori.

Reisu-l-ulema je poželio sretan ramazan svim glavnim imamima i zamolio ih da prenesu selame svojim džematlijama.