A+ A A-

Saopćenje reisu-l-uleme o izjavi predsjednika Tadića

careva-dzamija1Sarajevo, 7. juli 2011. (MINA) - Povodom jučerašnje izjave Borisa Tadića, predsjednika Republike Srbije, prilikom zvanične posjete Sarajevu, o izjednačavanju Jovana Divjaka, Ilije Jurišića i Ejupa Ganića sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je izdao saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- Svakog razumnog čovjeka raduju susreti političara u regiji zapadnog Balkana, posebno na području bivše Jugoslavije, jer svi smo umorni od sukoba, nepovjerenja i čekanja da nam se otvore bolji, sigurniji i sretniji putevi u budućnost. Zato je zvanična posjeta predsjednika Srbije Borisa Tadića Sarajevu prihvaćena kao znak dobre volje Beograda, koju smo dugo čekali, nadajući se da će nam donijeti dobre vijesti, ali i strahovali da nas ta posjeta može razočarati. Nažalost, dogodilo se upravo ovo drugo.
Mi smo razočarani Tadićevim neprimjerenim, čak bi se moglo reći sramnim, izjednačavanjem Jovana Divjaka, Ilije Jurišića i Ejupa Ganića sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem. Boris Tadić je mogao štošta kazati, ali upoređivati akademika Ejupa Ganića na bilo koji način sa osumnjičenim za ratni zločin genocida Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem je krajnje licemjerno i nemoralno od predsjednika Tadića, koji jednom kaže da oni koji su oslobođeni, nisu više krivi, a opet ih proziva i izjednačava sa dokazivo osumnjičenim za teški ratni zločin - genocid.
Očito za Tadića ništa ne znači činjenica da je akademik Ejup Ganić pred meritornim sudom u Londonu oslobođen svih optužbi, koje mu beogradska obavještajna služba nameće svih ovih godina. Bilo je za očekivati da se, na temelju te nepobitne činjenice, Boris Tadić ispriča akademiku Ejupu Ganiću za beogradsku klevetu i patnju koju je preživio on i njegova porodica u Londonu te da mu osigura da može slobodno i bez straha posjetiti svoju rodbinu u Novom Pazaru. Umjesto toga Boris Tadić usred Sarajeva proziva akademika Ejupa Ganića i izjednačava ga sa Karadžićem i Mladićem.
To je, doista, krajnje nemoralno i sramotno, jer i Boris Tadić mora jednom naučiti da nisu jednaki oni koji su hrabro i časno branili ovaj ponosni grad u kojem na sred Baščaršije Tadić može nakon svega u miru popiti kahvu i oni koji su ovaj grad četiri godine danonoćno granatirali bez milosti i bez stida od Boga i svijeta.
Zato tražimo da se Boris Tadić ispriča patriotima ovoga grada, svim žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini i svim ljudima dobre volje za neprimjereno izjednačavanje boraca za slobodu i ljudsku čast i agresora koji su ubijali nevinu sarajevsku djecu - kaže se u izjavi reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića o jučerašnjoj izjavi predsjednika Srbije Borisa Tadića.