A+ A A-

Safet Softić novi predsjednika Sabora IZ u BiH

Sarajevo, 2. april 2011. (MINA) - U prisutstvu reisu-l-uleme, njegovog zamjenika i  muftija u Sarajevu je danas održana konstituirajuća sjednica Sabora IZ u BiH.

Za predsjednika Sabora za naredni  četverogodišnji period izabran je Safet Softić, rođen 1965. g., prof. arapskog jezika i bivši predsjedavajući Predstavničkog doma Federacije BiH.

sjednica-sabor-april-2011-2

Potpredsjednici Sabora Islamske zajednice su Mevlud Dudić i Edhem Bičakčić.

Sabor Islamske zajednice je danas izabrao četiri člana Rijaseta iz reda muftija. To su Husein ef. Kavazović, muftija tuzlanski, Edhem ef. Camdžić, muftija banjalučki, Ismail ef. Smajlović, muftija vojni i Ejub ef. Dautović muftija zenički.

sjednica-sabor-april-2011-1

Dekan Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva i direktor Behram-begove medrese iz Tuzle također su izabrani za članove Rijaseta, a iz reda istaknutih pripadnika Islamske zajednice koji nisu zaposleni u njoj, u Rijaset su izabrani Fikret Karčić i Husein Smajlović.

sjednica-sabor-april-2011

Novoizabrani predsjednik Safet Softić je zahvalio sabornicima na ukazanom povjerenju i obećao da će on i novoizabrani sabornici u narednom periodu prije svega biti u službi Allahu dž. š., Islamu, muslimanima i Islamskoj zajednici.