Promo banner

A+ A A-

Hadžije borave na visoravni Arefat

Sarajevo, 10. septembar 2016. (MINA) - Na visoravni Arefat od ranih jutarnjih sati počele su se okupljati ovogodišnje hadžije iz cijelog svijeta kojih ove godine ima oko 2 miliona, a među njima i 1405 hadžija iz Bosne i Hercegovine. Boravak na Arefatu je centralni hadžski obred i glavni sastavni dio obreda hadža. "Hadž je Arefat", kazao je Poslanik a.s. vezano za boravak na ovoj visoravni 09. dana zul-hidždžeta, dana uoči Kurban-bajrama.

Ovogodišnje hadžije iz Bosne i Hercegovine još sinoć su se počele okupljati na Arefatu gdje će ostati tokom današnjeg dana. Tokom boravka na Arefatu, za naše hadžije će biti organizirano zajedničko predavanje, druženje kao i učenje Kur`ana i ilahija, dok će na kraju boravka na Arefatu biti proučena i zajednička arefatska dova.

"Mi smo noćas otprilike prije ponoći krenuli i negdje do zore smo bili ovdje na Arefatu, i smjestili smo sve naše hadžije. Imali smo zajedničko klanjanje sabah namaza, te smo obavljali individualne ibadete, i u 10.00 sati po bosanskom vremenu smo imali zajednički program učenja Kur'ana i predavanja.

Nakon toga smo klanjali podne i ikindiju skraćeno i spojeno. Vratio sam se iz posjete sa reisu-l-hudžadžom, Vahidom ef. Fazlovićem, muftijom tuzlanskim. Bili smo u posjeti našim hadžijama Bošnjacima iz Švajcarske, Švedske i Austrije koji su u obližnjim šatorima.

Večeras ćemo inšallah po bosanskom vremenu, u 16:45h proučiti zajedničku arefatsku dovu, koju će učiti Vahid ef. Fazlović. Po padu mraka, krenut ćemo u pravcu Muzdelife i na Muzdelifi ćemo provesti dio noći. Klanjat ćemo akšam i jaciju skraćeno i spojeno, inšallah. Nakon toga ćemo nakupiti kamenčiće i oko 01.00 sat ćemo krenuti u pravcu Mine, gdje ćemo klanjati sabah namaz prije bacanja kamenčića.“ - kazao je Nezim Halilović muderis u izjavi za MINU. Cijeli izvještaj pogledajte na ovom videu.

U okviru arefatskog programa na početku su ašere proučili hafizi među ovogodišnjim hadžijama. Potom su se hadžijama obratili ambasador BiH u Kuvajtu Mehmed Halilović, zatim koordinator vodiča Izet ef. Čamdžić, rukovodilac Ureda za hadž Nezim Halilović muderis te ovogodišnji reisu-l-hudžadž muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, dok su arefatsku atmosferu učenjem ilahija svojim milozvučnim glasovima uljepšali naši imami.

Učenjem arefatske dove predvečer će biti završen boravak na Arefatu, te će se hadžije zaputiti prema Muzdelifi gdje će provesti dio noći, a prvog dana Kurban bajrama hadžije će se usmjeriti prema Mini gdje će bacati kamenčiće.

  • 11

Ostale fotografije naših hadžija sa boravka na arefatu pogledajte u fotogaleriji na ovom linku.