Promo banner

A+ A A-

Bosanskohercegovačke hadžije ostavili lijepe utiske na domaćine u Mekki

23 08 2019 priznanje muessesa

U sjedištu Muessese, odjela Ministarstva hadža Kraljevine Saudijske Arabije za Tursku i muslimane Evrope, Amerike i Australije sinoć je u Mekki organiziran prijem za direktore Ureda za hadž i konzularne predstavnike.

Prijemu su ispred Ureda za hadž i umru Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini prisustvovali Nezim Halilović, rukovodilac Ureda za hadž i Safet Karahmetović, član Rukovodstva na hadžu u 2019. godini.

Direktor Muessese dr. Tarik Al-Ankavi je kazao da je na hadžu preko Muessese na čijem je čelu ove godine hadž obavilo 245.002 hadžija i da je zabilježeno 65 smrtnih slučajeva, među kojima i smrt hadžinice Kimete Hajdarević iz Sarajeva.

Ovogodišnja organizacija hadža je od strane relevantnih subjekata u Kraljevini Saudijskoj Arabiji ocijenjena veoma visokom ocjenom, a kada je u pitanju organizacija hadža iz Bosne i Hercegovine na ovom prijemu Ured za hadž i umru je dobio samo riječi hvale i podrške.

Na kraju programa direktor Muessese je predstavnicima Ureda i konzularnim predstavnicima uručio Plakete. Među rijetkim delegacijama koje su uzvratile uručivanjem plakete dr. Tariku Al-Ankaviju bio je Ured za hadž i umru Rijaseta IZ-e u BiH, što je popraćeno s posebnom pažnjom i odobravanjem.

23 08 2019 priznanje lamar

Pored toga, Uprava hotela Lamar u Mekki, koji je drugu godinu zaredom bio mjesto boravka hadžija iz Bosne i Hercegovine, u znak dobre saradnje i međusobnog uvažavanja također je Uredu za hadž i umru dodijelila Plaketu Hotela.

Uprava i uposlenici Hotela su kazali da su hadžije iz Bosne i Hercegovine bez konkurencije u pogledu ponašanja i strpljivosti, te da nikada nisu susreli muslimane koji toliko paze na čistoću i hranu. Također su dodali da im se niko od uposlenika restorana i servisa za održavanje hotela nikada nije požalio na bilo kojeg hadžiju.

Tako su naše hadžije ove godine u Mekki iza sebe ostavili lijepe dojmove, te na najljepši način prezentovale bosanskohercegovačke muslimane i islam kojeg baštine kroz tradiciju i ustanovu Islamske zajednice.