Promo banner

A+ A A-

Međunarodna konferencija o pomoći stradalom muslimanskom narodu u Marawiju na Filipinima

23 07 2019 02 konferencija filipini

Kuala Terengganu, Malezija, 19 - 21 juli 2019. - Na poziv Amal fondacije iz Malezije, direktor Vakufske direkcije IZ u BiH, dr. Senaid Zajimovic prisustvovao je Međunarodnoj konferenciji koja je tretirala problematiku muslimana na području Marawija na Filipinima kao i pitanja kako vakufi i humanitarne organizacije mogu pomoći u obnovi i rekonstrukciji porušenih objekata u Marawiju. Na konferenciji je izloženo 8 referata uz prisustvo 120 učesnika iz Turske, Bangladeša, Hong Konga, Indije, Švicarske, Filipina, Indonezije i Malezije.

Marawi, službeno - islamski grad Marawi gdje je do 2017. godine živjelo većinsko muslimansko stanovništvo (preko 200.000 stanovnika) nalazi se u sjevernom dijelu pokrajine Mindanau, na jugu Filipina.

Krajem maja 2017. godine, bio je bombardovan od strane oružanih snaga Filipina pod izgovorom rata protiv terorizma. Rat je trajao ukupno pet mjeseci tokom kojih je ubijeno nekoliko hiljada ljudi i raseljeno više od 200.000 stanovnika. Grad je totalno uništen. Budućnost ovoga naroda jako je neizvjesna. Održana konferencija imala je za cilj da u fokus javnosti vrati pitanje muslimana u Marawiju i da bude ključ koji će pažnju javnosti usmjeriti na patnje ovoga naroda kako bi širom svijeta inicirali dolazak potencijalnih investitora i razvoj ove regije.

Na konferenciji je razmatrano pitanje kako vakufi i humanitarne organizacije mogu uzajamno da pomognu i motivišu svoje saradnike širom svijeta da se uključe u obnovu i rekonstrukciju grada Marawija.

U tom smislu, direktor Vakufske direkcije, dr. Senajid Zajimović prezentovao je referat na temu „Uloga vakufa u obnovi i ponovnoj izgradnji vakufskih i vjerskih objekata u post- ratnom periodu u BiH“. S obzirom na iskustva koja Islamska zajednica i Bošnjaci općenito imaju u obnovi i izgradnji u agresiji porušenih objekata, direktor Vakufske direkcije u svom radu posebno je istakao važnost primjene PPP modela koji predstavlja saradnju između javnog, privatnog i civilnog sektora u realizaciji infrastrukturalnih i ostalih projekata bitnih za razvoj lokalne zajednice.

Po završetku konferencije usvojena je rezolucija nastala nakon više izloženih referata i radionica, po kojoj će dalje sinhronizovano djelovati javni, privatni i civilni sektor u cilju pomoći narodu Marawija.

(www.vakuf.ba)