edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Fatiha žrtvama genocida i simbolična podrška porodicama

12 07 2019 02 gorazde srebrenica

Mreža mladih Muftijstva goraždanskog organizirala je danas performans "Nema te na kahvi", tokom kojeg se na simboličan način odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici i dijeli bol s preživjelima i članovima porodica ubijenih, prenosi Avaz.ba.

Tako već petu godinu svakog 12. jula, dan nakon dženaze u Potočarima, Goraždani na Most Alije Izetbegovića u centru grada iznesu 8.372 fildžana.

Ovaj performans, pojašnjava koordinatorica Mreže mladih Amela Dučić, podsjeća da su porodice žrtava genocida godinama čekale svoje najdraže da se vrate kući, ali oni nikad nisu došli. 

- Na ovaj simboličan način odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici. Građani dolaze, donose svoje fildžane, iskazuju saosjećanje i dijele bol s porodicama koje su čekale svoje najmilije, ali koji im, nažalost, više nikad na kahvu nisu došli. Odziv građana veoma je dobar, jer i Goražde je bilo zaštićena zona UN-a, a i njemu je bila namijenjena sudbina Srebrenice i Žepe – kazala je Dučić.

Performans je protekao bez ikakvih zvaničnih obraćanje, uz zvuke "Srebreničkog inferna", koji je prekinut samo tokom učenja Fatihe za žrtve genocida.