Promo banner

A+ A A-

Udruženje ilmijje Kiseljak: 26 godina nakon ubistva kolege Omer ef. Drkića na Han Ploči niko nije procesuiran!

13 06 2019 01 saopcenje ilmijja kiseljak 0

- Svjedoci smo nevino stradalih Bošnjaka u prethodnoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Mnogi od njih još uvijek nisu pronađeni, te njihove porodice, ali i komšije čekaju dan kada će im Dženazu klanjati, ali i dan kada će odgovorni stati pred lice pravde. Udruženje ilmijje (Udruženje imama) Kiseljak je na svojoj redovnoj sjednici, a u povodu 26. godišnjice stradanja Bošnjaka džemata Han Ploča, izrazilo žaljenje zbog ne pronalaska Omer ef. Drkića, koji je ubijen zajedno sa svojih 78 džematlija. Razočarani smo činjenicom da nakon 26 godina ubice ili nalogodavci našeg kolege, Omer efendije, ali i njegovih džematlija, nisu procesuirani, poručili su iz iz Udruženja ilmijje Kiseljak.

Podsjećamo da je Udruženje ilmijje Kiseljak uputilo upit sudu i tužilaštvu Bosne i Hercegovine o ovome predmetu, te očekuju adekvatan odgovor.

13 06 2019 01 saopcenje ilmijja kiseljak 1Omer ef. Drkić rođen je 11.5.1958. godine u selu Kramari, općina Trnovo. Tu završava osnovnu školu, nakon čega se upućuje na dalje obrazovanje u Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. 1979. godine završava GHM i počinje raditi kao imam u selu Čuhovići, općina Konjic. U međuvremenu se oženio. Nakon godinu dana rada u ovome džematu upućen je na odsluženje vojnog roka. 1981. godine upućuje se ka Hercegovini, gdje će preuzeti novi džemat u mjestu Pijesci, Medžlis IZ Mostar. 1982. upisuje Islamski teološki fakultet u Sarajevu, koji zbog udaljenosti mjesta stanovanja i rada nije završio.

Godine 1987. prelazi na službu u Medžlis IZ Kiseljak, džemat Han Ploča, njegov posljednji džemat. Tu je uspješno obavljao imamski posao sve do 1993. godine, kada zločinci HVO-a zauzimaju ovo mjesto i čine veliki zločin nad džematlijama ovoga džemata. Među njima je bio i rahmetli Omer ef. Drkić. Iza sebe ostavlja suprugu Zinetu sa tri sina i još nerođenom kćeri. Odlučio je da i u najtežim trenucima ostane uz svoj džemat iako je sa svojom porodicom mogao preći na sigurnu teritoriju.

Zajedno sa 20 svojih džematlija ubijen je u garaži Ahmeda Duharkića 16.06.1993. godine, od strane elitnih jedinica HVO-a (Apostoli i Maturice). Do dan danas ubijeni u pomenutoj garaži nisu pronađeni, a među njima je i Omer efendija.