Logo

U Zvorniku otvorena Kulturno-vjerska manifestacija „Dani Hasana Kaimije“

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

  • 0101

Kulturno-vjerska manifestacija Dani Hasana Kaimije 2019. svečano je otvorena 7. juna u Zvorniku. Organizatori manifestacije, koja se po sedamnaesti put održava u Zvorniku i Podrinju, su Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Zvornik.

Svečanosti su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine Edin Ramić,  načelnik Općine Sapna Zudin Mahmutović, predsjednici skupština Zvornika i Sapne, glavni imami, imami i gosti.

Na svečanosti je dodijeljena Povelja Hasan Kaimija za životno djelo i Plaketa Hasan Kaimija za najbolje objavljeno djelo iz oblasti književnosti i znanosti, obje ustanovljene 2005. godine.

Prof. dr. Sanjinu Kodriću, dobitniku Plakete Hasan Kaimija za djelo Bošnjačka i bosanskohercegovačka književnost, priznanje je uručio potpredsjednik Ramiz Salkić, koji je kazao da je ova manifestacija pokazatelj dobrog organizovanja bošnjačke zajednice u Zvorniku, čemu trebaju težiti i druga mjesta i gradovi u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Povelju Hasan Kaimija za životno djelo u 2019. godini novinaru Salihu Brkiću uručio je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije. Muftija Fazlović je otvorio ovu manifestaciju, te je kazao da se tokom kasnog proljeća i skoro cijelog ljeta okupljamo u Podrinju, a povodi tih okupljanja su tužni i teški. Ova manifestacija je svjetlo koje unosi optimizam i tako se svaki puta osjećamo kada joj u junu prisustvujemo, kazao je muftija Fazlović.

Prije svečanog otvaranja manifestacije prikazana je izložba slika Džeke Hodžića, a nakon završetka svečanosti upriličena promocija Dvanaestog kola Bošnjačke književnosti u 100 knjiga, o čemu su govorili prof. dr. Sanjin Kodrić i Hadžem Hajdarević.

Manifestacija Dani Kasana Kaimije 2019., bogata je raznovrsnim kulturnim i vjerskim sadržajima, a održava se od 6. do 16. juna ove godine u Zvorniku, Tuzli, Janji i Sapni.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.