Promo banner

A+ A A-

Vakufska direkcija podijelila 5000 ramazanskih paketa za postače

  • 0202

Vakufska direkcija IZ u BiH u saradnji sa Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske i ove je godine obezbijedila pakete za postače širom Bosne i Hercegovine.

Ova aktivnost nastavak je realizacije projekata iz područja socijalnih ili humanitarnih vakufa, i kao izraz osjećaja prema čovjeku i brige za ljude u potrebama kako duhovnim tako i materijalnim. Mnogo je vakufnama u kojima stoji da se iz prihoda vakufa ima finansirati kupovina hrane kao izraz socijalne potrebe ljudi. I kao potvrda slijeđenja sunneta Poslanika a.s. koji je podsticao bogate da hrane postače u mjesecu ramazanu i tom prilikom im obećavao velike nagrade. Upravo ovi paketi se finansiraju iz jednog takvog vakufa.

U mjesecu Ramazanu počela je podjela 5.000 ramazanskih paketa. Sadržaj paketa čine osnovne životne namirnice: brašno, ulje, šećer, riža, grah, geršlo, tjestenina, hurme, grožđice, halva, paradajz sos, maslinovo ulje, kafa. Ovo je dugoročan projekat koji će biti nastavljen i sljedećih godina i nadamo se da će broj paketa koje će obezbjediti dvije vakufske direkcije iz godine u godinu rasti. Ramazan je posebna prilika za uvakufljavanje imovine i činjenje dobra. Analizom velikog broja vakufnama može se ustanoviti da su vlasnici imovine upravo u mjesecu Ramazanu istu uvakufljavali i ulagali velike napore u činjenju dobročinstva.

Vakufska direkcija će, kao i prethodnih godina, u saradnji sa Uredom za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, muftijstvima, medžlisima i Međunarodnim forumom solidarnosti EMMAUS iz Doboj-Istoka distribuirati iste po našim džematima.

(www.vakuf.ba)