Logo

Večeras se obilježava noć uoči pobjede na Bedru

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

mubarek noc 1

Večerašnjim zalaskom sunca nastupit će 17. noć mjeseca ramazana, noć kojom se u muslimanskoj tradiciji obilježava pobjeda Poslanika a.s. i njegovih ashaba u bitki na Bedru. Naime, druge godine po hidžri Muhammeda, neka je spas i mir Božiji na njega, iz Meke u Medinu, odnosno 624. godine, na obroncima Bedra dogodila se prva velika bitka u povijesti islama.

Idolopoklonici iz Meke, iako su bili tri puta brojniji, poraženi su od strane Poslanika a.s. i njegovih ashaba i to je jedna od najvećih pobjeda muslimana u historiji. Iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom a.s. vojno porazili neprijatelje. Tada je poginulo 14 muslimana, a mušrika 70.

Ova pobjeda je potvrdila zajednicu vjernika iz Medine kao važan i snažan faktor s kojim moraju računati svi stanovnici Arabijskog poluotoka. O ovoj pobjedi govori i Allah dž.š. u Kur`anu: "Koliko je malih grupa pobijedilo velike grupe s Allahovom dozvolom. A Allah je sa strpljivima." (El-Bekare, 249)

Također vrijedi istači da je Islamska  zajednica  u  Bosni  i  Hercegovini  17.  ramazan,  dan  kada  se  dogodila  bitka  na  Bedru, proglasila je Danom povratničkih džemata.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.