A+ A A-

Održano XXII finalno takmičenje polaznika mektebske nastave

  • 0101

U organizaciji Uprave za vjerske poslove - Odjel za mektebsku nastavu i mlade, dana 23. ša'bana 1440. god., po H./28. aprila 2019. god., u prostorijama Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu održano je XXII finalno takmičenje polaznika mektebske nastave na nivou Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na takmičenju su učestvovali predstavnici osam muftijstava sa područja Bosne i Hercegovine koji su bili pobjednici mektebskog takmičenja na nivou muftijstva i takmičili se u četiri kategorije: opće znanje mlađi i stariji uzrast i kiraet mlađi i stariji uzrast. Ukupno su učestvovala  32 takmičara.

U uvodnom dijela manifestacije takmičari su predstavljenji po muftilucima i upoznati sa Programom i propozicijama takmičenja, a hor učenika Gazi Husrev-begove medrese proučio je nekoliko ilahija i kasida. U  ime organizatora prisutnima se obratio i takmičenje otvorio dr. Enes-ef. Svraka.

Takmičare su pratile i ocjenjivale stručne komisije, Komisija za kiraet i Komisija za opće znanje. U sve četiri kategorije takmičari su pokazali zavidno znanje. Nakon podne namaza Učesnicima XXII finalnog takmičenje polaznika mektebske nastave na nivou Rijaseta uručena su priznanja i novčane nagrade, a potom su i saopšteni konačni rezultati takmičenja. U ovom dijelu programa prisutnima se obratio šef Ureda za vjerska pitanja ambasade Republike Turske g-din Hasan Atli i uputio riječi podrške.

U kategoriji opće znanje mlađi uzrast 1. mjesto osvojila je Lamija Ramić MIZ Bosanska Krupa – Muftijstvo bihaćko, muallim Muhamed-ef. Begić; 2. mjesto zauzeo je Aner Musić MIZ Srebrenik – Muftijstvo tuzlansko, muallim Jasmin-ef. Begunić; 3. mjesto osvojila je Nedžma Mašetić MIZ Gornji Vakuf – Muftijstvo travničko, muallim Admir-ef. Malanović.

U kategoriji opće znanje stariji uzrast 1. mjesto zauzeo je Merzuk Lepir MIZ Travnik - Muftijstvo travničko, muallim Ahmed-ef. Šehić; 2 drugo mjesto osvojila je Amila Nuhanović MIZ Kalesija – Muftijstvo tuzlansko, muallim Muharem-ef. Mešanović, dok je 3 mjesto osvojila Ilhana Ašćerić MIZ Zenica - Muftijstvo zeničko, muallim Ekrem-ef. Aščerić.

U kategoriji kiraet mlađi uzrast 1. mjesto zauzeo je Ahsen Čavak MIZ Bihać - Muftijstvo bihaćko, muallim Amir-ef. Čavak; 2. mjesto osvojila je Hatidža Elfarahati MIZ Sarajevo – Muftijstvo sarajevsko, muallim Enver-ef. Hošić,  a  3. i 4. mjesto dijele Halid Šipković MIZ Mostar – Muftijstvo mostarsko, muallim Šefik-ef. Čavčić i Talha Alić MIZ Gračanica – Muftijstvo tuzlansko, muallim Zihnija-ef. Mehinbašić.

U kategoriji kiraet stariji uzrast 1. i 2. mjesto dijele Muhamed Grbo MIZ Sarajevo – Muftijstvo sarajevsko, muallim Muhamed-ef. Hafizović i Muhamed Gičević MIZ Zenica – Muftijstvo zeničko, muallim hfz. dr. Safet-ef. Husejnović; 3. mjesto osvojila je Sumeja Hašić MIZ Cazin – Muftijstvo bihaćko, muallim Sulejman-ef. Hašić.

Ekipni pobjednik takmičenja, i 1. mjesto pripalo je Muftijstvu tuzlanskom, 2. mjesto je osvojilo muftijstvo Bihaćko a 3. mjesto muftijstvo Travničko.

U drugom dijelu Programa XXII finalnog takmičenje polaznika mektebske nastave na nivou Rijaseta, priređen je „Mevludski program polaznika mektebske nastave“ koji je održan u Gazi Husrev-begovoj džamiji nakon ikindije namaza. U programu su učestvovali horovi polaznika mektebske nastave Medžlisa Islamske zajednice Travnik – džemat Dub, Medžlisa Islamske zajednice Čapljina i hor Mektebski bulbuli Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. U toku programa takmičarima koji su zauzeli jedno od prva tri mjesta u svim kategorijama uručene su diplome i prigodne novčane i druge nagrade koje su obezbijedili Rijaset Islamske zajednice, Fond ''Bošnjaci'' i ambasada Republike Turske u Bosni i Hercegovini. Također najsupješnijim muallimima kroz takmičenje čiji polaznici su osvojili jedno od prva tri mjesta u svim kategorijama uručene su diplome i prigodne novčane nagrade koje je obezbijedio Rijaset Islamske zajednice. Najboljim u ekipnom poretku uručene su diplome.

Prisutnima se na kraju programa u ime Rijaseta Islamske zajednice obratio direktor Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlović, uputio poruku i prenio selame od Reisu-l-uleme Islamske zajednice. Dovu je proučio direktor Gazi Husrev-begove medrese i prvi imam Gazi Husrev-begove džamije mr. hfz. Mensur-ef. Malkić.

Koristimo priliku da uputimo čestitke učesnicima XXII finalnog takmičenje polaznika mektebske nastave i njihovim muallimima. Posebne čestitke upućujemo takmičarima koji su zauzeli jedno od prva tri mjesta u nekoj od kategorija, kao i  njihovim muallimima. Također, čestitke upućujemo i najuspješnijim muftijstvima u ekipnom poretku.