Promo banner

A+ A A-

Kuršumlija džamija u Maglaju svečano će biti otvorena 5. maja

  • DSC_0381DSC_0381

Nekoliko simbola ima Maglaj, grad u dolini rijeke Bosne. Jedan od njih je i Kalavun Jusuf-pašina Kuršumlija džamija izgrađena davne 1560. godine. Ovaj nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine u periodu između 2012. i 2015. godine restauriran je  sredstvima Turske uprave za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA).

Nakon što je restaurirana Kalavun Jusuf-pašina Kuršumlija džamija početkom mjeseca maja bit će i svečano otvorena, ceremonijom kojoj će prisustvovati najviši predstavnici vjerskog i političkog života Turske i Bosne i Hercegovine.

Nakon restauracije Maglajlije se s ponosom dive ljepoti jednog od simbola grada koji je posljednji put oštećen  u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Imam, hatib i muallim Kalavun Jusuf-pašine Kuršumlije džamije sretan je zbog njene restauracije.

- Prvi put nakon obnove ove džamije kada sam ušao zatekao sam posebnu ljepotu koja se zaista može doživjeti i osjetiti samo jednom, onda kada prvi put uđete u Kuršumliju nakon njene obnove. Ono što je bilo srušeno sada je ponovo izgrađeno i sija posebnom ljepotom koja je trajala 500 godina. Sada je obnovljena i trajat će i dalje dovijeka ako Bog da – kaže h.hfz. Hidajet ef. Talić.

Ceremonija svečanog otvaranja džamije bit će upriličena na Trgu Alije Izetbegovića u Maglaju ispred Kuršumlije džamije u nedjelju, 5. maja 2019. godine od 11.45 sati.

- Budite naši dragi gosti u Maglaju i podijelite s nama radost otvaranja restaurirane Kalavun Jusuf-pašine Kuršumlije džamije – poručuju iz Medžlisa islamske zajednice Maglaj.