edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Šesnaesta kolektivna dženaza u Vlasenici

  • 0101

Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici, u subotu 20. aprila 2019. godine klanjana je dženaza za 21 žrtvu ubijenu u Agresiji na Bosnu i Hercegovinu tokom 1992. i 1993. godine.

Dženazu-namaz je predvodio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, koji je kazao da su žrtve predugo čekale na ovu dženazu i na svoju zemnu grudu gdje će se konačno smiriti.

“Ovdje je posijana velika smutnja i nered zbog grijeha kojeg su ljudi počinili. To je grijeh ataka na život nedužnih. Istina i pravda mora konačno doći. Mi muslimani, i sa ovoga mjesta, kao što to činimo u svakoj situaciji, šaljemo i sebi i drugima poruku mira i poruku da zajedno čuvamo vrijednosti života i koračamo putem istine i pravde. To je pravi put,” kazao je muftija Fazlović.

Dženazi u Vlasenici su prisustvovali član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić.

Porodice ubijenih žrtava i brojni Vlaseničani klanjali su dženazu za: Kavazović (Esad) Ismet, Ibrahimović (Adem) Sejmo, Ferhatović (Bajro) Meho, Ferhatović (Bajro) Mirsad, Salkić (Salkan) Nesib, Gogić (Davud) Abdulah, Hodzić (Mehmed) Mevludin, Musić (Mušo) Haso, Ferhatbegović (Omer) Hilmo, Ferhatbegović (Hilmo) Mevlida, Hasanović (Sulejman) Adem, Smajić (Fejzo) Akif, Čamdžić (Alija) Šahin, Čamdžić (Ismet) Šemsada, Klempić (Avdulah) Vasvija, Klempić (Avdulah) Nura, Klempić (Avdulah) Mustafa, Džindo (Ibrahim) Sadik, Durmanović (Alija) Šaban i Salaharević (Mujo) Muhamed.

Izvršena je i reekshumacije posmrtnih ostataka Durmić (Ševko) Mevludina sa mezarja u Kaldrmici u Šehidsko mezarje Rakita.

Posmrtni ostaci ovih Vlaseničana pronađeni su na dijelu magistralnog puta Vlasenica – Han Pijesak, na lokalitetu “Pećine”, kao i na lokalitetu Jelovačka česma.

U Vlasenici je od 1992. do 1995. godine ubijeno 2.500 stanovnika, od čega je 265 djece. Do sada je svoj smiraj pronašlo 1.500 ubijenih Bošnjaka, dok se još uvijek traga za njih 1.000. Posmrtni ostaci Vlaseničana pronađeni su na 109 lokacija u 12 masovnih grobnica. Najveća među njima je grobnica Ogradice između Han Pijeska i Kladnja.