Promo banner

A+ A A-

Godišnjica zločina nad Bošnjacima u Ahmićima

  • 0000

Uz poruku "Tragamo za istinom i gradimo suživot", postrojavanjem učesnika pohoda “Put istine i sjećanja” na šehidskom mezarju i održanim časom historije ispred šehidskog obilježja “Cisterna” u Starom Vitezu, u jutarnjim satima 16. aprila, 2019. godine, počelo je obilježavanje 26. godina od ubijanja 116 civila Bošnjaka Ahmića, među kojima 32 žene i 11 djece mlađe. Najmlađa žrtva bila je tromjesečna beba, a najstarija 81-godišnja nana.

Učešće u pohodu od Viteza do Ahmića uzelo je više od 700 osoba. Ovo je prvi put da se i na ovakav način obilježi “16. April”. Cilj pohoda bio je da učesnici pješice pređu put kojim su iz Ahmića u Vitez prevožena tijela mučki ubijenih Bošnjaka uz napomenu da do danas nisu pronađeni posmrtni ostaci još 29 ubijenih Bošnjaka.

Prije podne namaza na šehidskom mezarju u Vitezu je proučen Jasin i dova u spomen na šehide, dok je u isto vrijeme, u sali Medžlisa Islamske zajednice Vitez održana prva komemorativna sjednica posvećena žrtvama zločina i stradanja u Ahmićima i Vitezu. Komemoraciji su pored zamjenika Resiu-l-uleme Husejn-ef. Smajića i Muftije travničkog dr. Ahmed-ef. Adilovića prisustvovali član Predsjedništva Bosne i Hercegovine g-din Šefik Džaferović, podpredsjednica FBiH dr. Melika Mahmutbegović, premijer SBK-a g-din Tahir Lendo, bivši tužioci Haškog tribunala Kenet Skot (Kenneth Scott) i Mark Harmon, Bob Stewart, bivši britanski oficir i bivši zapovjednik britanskog bataljona u okviru mirovnih snaga Ujedinjenih nacija (UN) u BiH, koji je prvi sa svojom grupom vojnika ušao u Ahmiće nakon masakra nad bošnjčkim civilima u aprilu 1993. godine, ambasadori Republike Turske i Kraljevine Saudijske Arabije, i drugi brojni predstavnici sa kantonalnih i općinskih nivoa, boračkih udruženja i nevladinih organizacija. Nakon toga, gosti i zvanice iz cijele BiH su proučili Fatihu i položili cvijeće na šehidskom spomen-obilježju u Ahmićima.

Poslije podne namaza u Gornjoj džamiji u Ahmićima održan je vjerski program na kojem se, pored domaćina, obratio Muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović i izaslanik Reisu-l-uleme mr. Husejin ef. Smajić. “Istinski vjernik ne gubi nadu niti očajava, uprkos svoj težini iskušenja koja ga u životu pogađaju jer je svjestan kur’anske poruke “I ne klonite i ne žalostite se; vi ćete pobijediti ako budete pravi vjernici.” – poručio je, između ostalog, Muftija travnički. Posebno priznanje i iskrenu zahvalu uputio je Muftija travnički svim članovima organizacionog odbora ovogodišnjeg obilježavanja “16. Aprila” uz dovu Allahu Uzvišenom da ih nagradi Svojom nagradom. Na kraju programa, prisutnima se obratio izaslanik Reisu-l-uleme i njegov zamjenik mr. Husein-ef. Smajić koji je podsjetio prisutne vjernike da šehidi nisu mrtvi: „Oni su živi i počašćeni nagradom od svoga Gospodara, a li mi to ne osjećamo.”