Promo banner

A+ A A-

Mostar: Uručena novčana sredstva iz Bejtu-l-mala socijalno ugroženim osobama

  • IMG_2637_1024x683IMG_2637_1024x683

Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ-e u BiH na prijedlog Medžlisa IZ-e Mostar danas je izvršio podjelu novčanih sredstava iz Bejtu-l-mala prikupljenih na osnovu zekata i sadekatu-l-fitra. Sredstva su uručena trideset socijalno ugroženim osobama. Na zajedničkom susretu za većinu njih sredstva su u Studentskom hotelu preuzeli njihovi imami. Nekolicina ih je sama preuzela pomoć, dok su stručne saradnice Ureda za brigu mr, Emina Bešlija, Amela Brdar, šef Rijasetovog Ureda za zekat Vehid ef. Arnaut i glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić posjetili Zahu Omerović, Begzu Kurtović u Donjoj Drežnici i Alena Durakovića u Blizancima kod Čitluka.

U kratkom obraćanju ovim povodom Vehid ef. Arnaut podsjetio je da je zekat pravo jednih u imetku drugih, te da se na ovaj način čovjeku pruža mogućnost da očisti svoj imetak i da ga s Božijom pomoći uveća, jer s milosrđem dolazi i bereket u imetku. „Najljepši način da se zahvalimo svima onima koji su dali zekata je da učinimo hair dovu da im Allah podari berićet u imetku. To je obaveza onih kojima su dodijeljena sredstva Bejtu-l-mala, a obaveza onih koji daju je da sačuvaju dostojanstvo onih koji su u stanju potrebe, jer su njihova braća, njihovo iskušenja. Ovu su i prilike da jedni na drugima steknu Božiju milost i naklonost“, istakao je ef. Arnaut. On se zahvalio Medžlisu IZ-e Mostar što se na organiziran način odnosi spram obligatnosti islamskih propisa o zekatu i sadekatu-l-fitru i što je pokazao visok stepen odgovornosti u komunikaciji i saradnji sa Uredom za zekat i Uredom za društvenu brigu Rijaseta IZ-e u BiH. „Na ovaj način Islamska zajednica završava krug od onih koji su davali sredstva, preko onih koji su ih čuvali, rasporedili, do onih koji ih koriste. U tom smislu za nas je Bejtu-l-mal izuzetno važan, nezaobilazan i mi ćemo nastojati da te procese i dalje sistematski razvijamo“, poručio je ef. Arnaut.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić naglasio je kako se radi o aktivnostima koje imaju tradicijski kontinuitet, a da je današnja podjela sredstava samo izraz opredijeljena Islamske zajednice da se proces prikupljanja zekata i sadekatul-fitra podigne na veći nivo i da se učini transparentnijim.

U podtekstu današnjeg događaja učitano je bezbroj divnih poruka o ljudskoj dobroti, pregalaštvu i nadi zaogrnutim u sudbine ljudi kojima je uručena novčana pomoć. O bolesnoj Zahi u Drežnici brigu vodi njen zet Hasan s porodicom, dok se o Begzi, koja također nema nikakvih primanja niti članova uže porodice, brine bratova nevjesta Dževada. Zahina kuća je očuvana i u njoj i sada živi, a Begzina je potpuno propala pa se morala preseliti kod nevjeste. Tridesetšestogodišnji Alen Duraković je jedini Bošnjak stalno nastanjen na području općine Čitluk. Alen se na porodičnom imanju brine o bolesnoj tetki. Živi od vlastitog rada, stočarstva i poljoprivrede. Današnju gestu razumio je kao podršku, da nije ostavljen na margini društvenih kretanja, da neko cijeni činjenicu da živi u Čitluku i da održava svoje imanje. „Siguran sam da su mi vrata Islamske zajednice uvijek otvorena, da bi mi, kada bih od njih nešto zatražio, izašli u susret, kao što i ja izlazim svima onima kojima na bilo koji način mogu biti od koristi. Ovo doživljavam i kao moralnu podršku. Ja ovdje živim, ovdje sam se rodio, tu je moja kuća, tu je moja zemlja. Mislim da nigdje ne može biti bolje kao u svoj kući. Gdje god odem bio bih stranac, a ovdje sam svoj na svome“, kazao nam je Alen.