Promo banner

A+ A A-

Finalna mektebska takmičenja u Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli

Takmičenje u Banjoj Luci: Najuspješniji predstavnici Medžlisa IZ Kotor Varoš

  • 0101

U nedjelju 14. aprila 2019. godine sa početkom u 10 sati održano je 22. takmičenje polaznika mektebske nastave nivo Muftijstva banjalučkog. Učešće na takmičenju uzela su 32 polaznika mektebske nastave medžlisa Muftijstva banjalučkog. Učesnici takmičenja su pokazali zavidan nivo znanja a najbolji od njih će Muftijstvo banjalučko predstavljati na Rijasetovom takmičenju, koje će se održati 26. aprila, 2019. godine u Sarajevu.

Na početku takmičenja učesnicima, njihovim roditeljima i muallimima obratio se muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović, koji im je poželio sreću u radu i kazao da su samim činom dolaska na ovaj nivo takmičenja pobjednici, a nijanse među njima će odlučiti najbolje koji će predstavljati Muftijstvo banjalučko.

Za sve učesnike, njihove roditelje i mualime također je bio obezbijeđen i ručak, te osvježenje, a najbolji od njih su nagrađeni prigodnim hedijama.

Najbolji učesnici takmičenja po kategorijama su:

Opće znanje - mlađi:

  1. Dunić Amina, Medžlis IZ-e Kotor Varoš
  2. Kobilica Esma, Medžlis IZ-e Bosanska Gradiška
  3. Šekić Hana, Medžlis IZ-e Bosanska Dubica

Opće znanje - stariji:

  1. Fatima Botić, Medžlis IZ-e Kotor Varoš
  2. Vojniković Faruk, Medžlis IZ-e Bosanska Dubica
  3. Delić Anel, Medžlis IZ-e Mrkonjić Grad

Kiraet - mlađi:

  1. Makić Ahmed, Medžlis IZ-e Bosanska Gradiška
  2. Pezer Ajna, Medžlis IZ-e Kotor Varoš

Dizdarević Amina, Medžlis IZ-e Ključ

Kiraet - stariji:

  1. Čaušević Hamida, Medžlis IZ-e Mrkonjić Grad
  2. Mehinagić Muharem, Medžlis IZ-e Prnjavor
  3. Kozlić Umihana, Medžlis IZ-e Banja Luka;

Medžlis IZ-e Livno najuspješniji na mektepskom takmičenju Muftijstva mostarskog

  • IMG_2775IMG_2775

Mektepsko takmičenje na nivou Muftijstva mostarskog danas je održano i u Mostaru. Najbolji učenici iz devet medžlisa, pored takmičarskog dijela, imali su priliku družiti se u ugodnom ambijentu Karađoz-begove medrese koja se i ovog puta pokazala kao respektabilan domaćin. Po prvi put na takmičenju su učestvovali i polaznici mektepske nastave iz Medžlisa IZ-e Trebinje. 

Komisija za ocjenjivanje testova i učenje Kur'ana u ukupnom plasmanu proglasila je Medžlis IZ-e Livno kao najuspješniji. Drugo mjesto pripalo je Medžlisu IZ-e Mostar, dok je trećeplasirani bio Medžlis IZ-e Tomislavgrad. 

U kategoriji učenja Kur'ana za mlađi uzrast polaznika mektpeske nastave treće mjesto osvojio je Muhamed Šabanović iz Stoca, drugo mjesto osvojio je Fatih Jugo iz Tomislavgrada i prvo mjesto Halid Šipković iz Mostara.

U kategoriji učenja Kur'ana za stariji uzrast Lamija Hadžić iz Tomislavgrada osvojila je treće mjesto, drugo Muhamed Crnomerović iz Mostara i prvo Imran Omeragić iz Livna.

U kategoriji općeg znanja za mlađi uzrast najuspješnija je bila Amina Lisić iz Tomislavgrada, drugo mjesto osvojila je Amina Gakić iz Konjica, dok je treće mjesto pripalo Muazu Čevri iz Čapljine. 

U kategoriji opće znanje za stariji uzrast provo mjesto osvojio je Omar Ortaš iz Livna, Selma Baralija iz Mostara osvojila je drugo, dok je trećeplasirana bila Lamija Ramić iz Tomislavgrada.

Nagrade pobjednicima uručili su kura hafiz Armin Abaza, direktor Medrese hafiz Aid Tulek, pomoćnik direktora Medrese za internat mr. Suad Mujakić i rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog Ilham ef. Puce.

Prenoseći selame i iskrene čestitke mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedovića svim takmičare i njihove mualime ef. Puce je podsjetio na važnost cijeloživotnog sticanja znanja istaknuvši da je najveća blagodat koju čovjek može zadobiti na ovom svijetu znanje o svojoj vjeri. „Mekteb je važan segment našeg odgoja i obrazovanja. U mektebu učimo o temeljima naše vjere, tradicije, kulture i o našem jeziku. Mekteb nam pomaže da upotpunimo naš identitet. Velika je stvar da vi danas predstavljate svoje medžlise na ovom takmičenju i nadam se da ćete i buduće nastaviti učiti o našoj vjeri i biti korisni članovi Islamske zajednice“, poručio je ef. Puce. Na kraju je svima njima ukazao na značaj i doprinos Karađoz-begove medrese u kulturi življenja i civilizacijskim doprinosima bošnjačkom narodu i bosanskohercegovačkoj samobitnosti.

Održano mektebsko takmičenje na nivou Muftijstva tuzlanskog

  • 11

Mektebsko takmičenje na nivou Muftijstva tuzlanskog održano je u nedjelju 14. aprila 2019. godine u Behram-begovoj medresi. Na takmičenju je učestvovalo 175 takmičara, koje su pripremali 89 imama, muallima i muallima s područja svih 23 medžlisa Muftijstva tuzlanskog.

Takmičenje je otvorio dr. Sead-ef. Seljubac, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog, a prije početka takmičenja učesnici su pogledali i prezentaciju o Behram-begovoj medresi.

Nakon takmičarskog dijela proglašeni su pobjednici.

Najbolje rezultate u testu općeg znanja-mlađi uzrast postigli su:

  1. Aner Musić, MIZ Srebrenik, njegov muallim je Jasmin-ef. Begunić,
  2. Delila Nuhanović, MIZ Kalesija, njen muallim je Muharem-ef. Mešanović,
  3. Srđan Hodžić, MIZ Bosanski Šamac, njegov muallim je Safet-ef. Karahmetović.

Najbolje rezultate u testu općeg znanja-stariji uzrast postigli su:

  1. Amila Nuhanović, MIZ Kalesija, njen muallim je Muharem-ef. Mešanović,
  2. Ilma Ibrić, MIZ Srebrenik, njen muallim je Jasmin-ef. Begunić,
  3. Maida Duraković, MIZ Živinice, njen muallim je Esad-ef. Nišić.

Najbolje rezultate u kategoriji kiraet-mlađi uzrast postigli su:

  1. Talha Alić, MIZ Gračanica, njegov muallim je Zihnija-ef. Mehinbašić,
  2. Sumeja Krbuljić, MIZ Živinice, njen muallim je Samir-ef. Krbuljić,
  3. Aiša Mujagić, MIZ Banovići, njen muallim je Zijad-ef. Čavčić.

Najbolje rezultate u kategoriji kiraet-stariji uzrast postigli su:

  1. Harun Omerović, MIZ Tuzla, njegov muallim je Ibrahim-ef. Saletović,
  2. Amina Karahmetović, MIZ Bosanski Šamac, njen muallim je Safet-ef. Karahmetović,
  3. Maid Razić, MIZ Tuzla, njegov muallim je Ibrahim-ef. Softić.

U ukupnom zbiru bodova najviše ih je osvojila ekipa Medžlisa IZ-e Živinice, te su tako zauzeli prvo mjesto. Drugo mjesto zauzela je ekipa Medžlisa IZ-e Kalesija, dok su sveukupno trećeplasirani bili takmičari Medžlisa IZ-e Puračić.

Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, čestitao je učesnicima takmičenja, njihovim muallimima, muallimama i roditeljima, a posebne čestitke Muftija je uputio najuspješnijima na ovom takmičenju. Ovo je jedan od najljepših dana u našem radu u kojem svečano pokažemo dio naše misije, i to onog njezinog suštinskog aspekta, kazao je muftija Fazlović.

Muftija je uručio i priznanje Behram-begovoj medresi za pomoć u organiziranju ovog takmičenja, a prigodan program izveli su učenici Behram-begove medrese.