Promo banner

A+ A A-

U Travniku svečano otvorena restaurirana Šarena džamija

  • 0000

Foto: AA

U subotu, 13. aprila 2019. godine u Travniku je otvorena restaurirana Sulejmnaija-šarena džamija u okviru ovogodišnje manifestacije "Dani vakufa u BiH". Ovo je ujedno i posljednja aktivnost na ovogodišnjoj manifestaciji na kojoj su prisustvovale istaknute ličnosti iz islamskog i društvenog života. Projekat restauracije finansirala je Generalna direkcija vakufa Republike Turske dok su izvođači radova bile firme iz Turske i firma „Neimari“ iz Bosne i Hercegovine.

Uvodno ašere na svečanosti otvorenja proučio je Hazim Lepir nakon čega su se obratili Kenan Vrbanjac, predsjednik džematskog odbora Sulejmanija džamije, načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić, premijer Srednjobosasnkog kantona Tahir Lendo, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Travnik Salih ef. Indžić, direktor Vakufske direkcije hfz. Senaid ef. Zajimović, direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Adnan Ertem, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc te izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, Ahmed ef. Adilović, muftija travnički.

Glavni imam Salih ef. Indžić kazao je kako je ovo veoma značajna svečanost za Travničane.

„Sulejmanija, prvobitno, Gazi-agina džamija izgrađena je u drugoj polovini 16. stoljeća. Pretpostavka je da je Gazi-agin mezar odmah pored česme kod džamije. Allah je lijep i voli ljepotu, poruka je Vjerovjesnika a.s., a to ova građevina zorno pokazuje. Svaka obnovljena fasada, svaka urbanizacija veseli vjernika“, rekao je između ostalog.

Direktor Vakufske direkcije hfz. Senaid ef. Zajimović iskoristio je priliku kako bi se zahvalio prisutnima koji su izdvojili svoje vrijeme kako bi prisustvovali ovoj svečanosti.

„Islamska zajednica zajedno sa vama je jedan od najvećih investitora u našoj državi. Islamska zajednica je i pozitivni faktor jer voli svoju državu i sve će učiniti da ova država opstane, zajedno sa vama, sa narodom. Porušeno je preko 640 džamija, a mi smo napravili, skoro i obnovili sve džamije. Pored džamija. sagradili smo i druge ustanove, učestvujemo u sanacijama nakon poplava, pomažemo našem narodu, učestvujemo u svim humanitarnim projektima u našoj državi“ rekao je Zajimović.

Izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, muftija travnički Ahmed ef. Adilović prenio je njegove selame, čestitke i hajr dove.

„Nije davno bilo kad su neke džamije u Bosni i Hercegovini srušene i pretvarane u magacine i poslovne prostore, nije davno bilo vrijeme kad nismo mogli graditi džamije koje će nama biti potrebne. Također, nije davno bilo kad smo pretrpjeli agresiju na našu domovinu. Hvala Bogu, to vrijeme je iza nas. Živimo vrijeme slobode kada možemo naše stare vjerske objekte renovirati i graditi ih našim sredstvima ali i sredstvima naših prijatelja izvan domovine BiH. Nadamo se da ćemo postojeće objekte čuvati i ako Bog da održavati ih“, istaknuo je muftija travnički.

Na samom kraju svečanosti izvršena je primopredaja ključa džamije nakon čega je proučena dova. Otrkivena je i spomen ploča i klanjan je podne-namaz u restauriranoj džamiji.