Promo banner

A+ A A-

Otvorena džamija u Breziku kod Zavidovića

08 04 2019 02 dzamija brezik

U nedjelju, 7. aprila 2019. godine, u mjestu Brezik kod Zavidovića svečano je otvorena novoizgrađena džamija u sklopu manifestacije Dani vakufa 2019.

Džamija je izgrađena uz veliku pomoć prijateljske zemlje Kuvajt, a u ime donatora obratili su se Muhammed El-Utejbi, generalni direktor Bejtuzzekata iz Kuvajta i izaslanik ministra vakufa države Kuvajt i drugi ambasador Kuvajtske ambasade Sa'd el-Hadžiri.

Zavidovički medžlis ima 28 džemata, jedan od njih je i Krivaja-Brezik. U protekle 24 poratne godine, svi džemati su infrastrukturno i kadrovski osposobljeni za rad i predano služenje zajednici. Ovaj datum će se pamtiti jer je MIZ Zavidovići dobio još jednu džamiju koja je poklon bratske zemlje Kuvajta.

Na svečanom otvorenju su prisustvovali izaslanik reisu-l-uleme Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini, hfz. Senahid ef. Zaimović, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Zavidovići Izet ef. Čamdžić, imam džemata Esed ef. Čamdžić, član predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović, izaslanik muftije zeničkog, načelnik općine Zavidovići i mnogi drugi.

Hafiz Zaimović u svom obraćanju osvrnuo je se na prethodno otvorenje dviju džamija te kako je sa prijateljima iz Kuvajta realizirano na stotine različitih projekata, od ekonomskih do humanitarnih.

„Imamo razlog da se radujemo. Po prvi put, Bošnjaci su narod koji učestvuje u vlasti, zbog toga imamo razloga da budemo sretni jer su s nama naša braća i naši prijatelji“, rekao je Zaimović.

Najavio je i postavljanje kamena temeljca za ekonomski projekat u Kiseljaku te u otvaranje Sulejmanija Šarenu džamije u Travniku te Aladža džamiju 4. maja.

„Ova džamija, zahvaljujući kuvajtskoj braći i sestrama postala je naš prvi komšija, tu je da nas uči kako da mi budemo jedni drugima dobri komšije, da jedni drugima želimo dobro, da se u dobru pomažemo i u dobru takmičimo“, rekao je Izet ef. Čamdžić, glavni imam. Napomenuo je kako je džamija i blizu škole.

„Vjernik žuri i u školu i u džamiju. U školi uči biti doktor, inženjer, a u džamiji uči biti čovjek. Sama škola bez vjere je ateizam, sama džamija bez škole je fanatizam“, dodao je Čamdžić.

Član predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, Šefik Džaferović izrazio je svoju zahvalnost prijateljima iz Kuvajta koji podržavaju Bosnu i Hercegovinu.

„Bosna i Hercegovina i Kuvajt su uvijek imali izvanredne odnose, kako na političkom, tako i na ekonomskom i kulturnom planu. Nastavit ćemo jačati odnose između ove dvije države. Bosna i Hercegovina je zemlja koja ide putem mira i stabilizacije. Borimo se za mir i ekonomski razvoj te integracije naše zemlje u Evropsku uniju i NATO savez“, rekao je između ostalog Džaferović.

Pred kraj programa, proučeno je ašere i dova nakon čega je zvanično otvorena džamija u kojoj se klanjao podne-namaz.