A+ A A-

Reisu-l-ulema posjetio Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj

03 04 2019 01 reis zagreb

Povodom međunarodnog simpozija "Religija i nacija" koji je održan 29. i 30. marta 2019. godine u Islamskom centru Zagreb reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u pratnji šefa Kancelarije reisu-l-uleme g. Rifata Fetića posjetio je Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj. Ovom prilikom susreo se s muftijom dr. Aziz ef. Hasanovićem s kojim je razgovarao o projektima koji se provode u Hrvatskoj, a od značaja su za muslimane i širu društvenu zajednicu. Muftija dr. Aziz ef. Hasanović zahvalio se na dolasku reisu-l-ulemi Kavazoviću budući da se simpozij održava povodom radnog otvorenja Islamskog centra Zagreb. Priliku su iskoristili i da razgovaraju o temama koje su od značaja za našu zajednicu.  

Reisu-l-ulema Kavazović posjetio je i Islamsku gimnaziju dr. Ahmeda Smajlovića. Direktor Islamske gimnazije Mevludi ef. Arslani upoznao je reisu-l-ulemu s aktivnostima koje se provode u školi, načinom organizacije te s postignutim rezultatima u proteklom razdoblju. Reisu-l-ulema je posjetio učenike četvrtog razreda kojima se ovom prilikom i prigodno obratio. U ime učenika se obratio Amr Kadriu koji je poželio dobrodošlicu Reisu-l-ulemi te mu je u znak sjećanja poklonio primjerak Hasanaginice koju su učenici Islamske gimnazije posebno obradili. Reisu-l-ulema je istaknuo značaj obrazovanja te je poželio učenicima četvrtog razreda mnogo uspjeha u završetku srednjoškolskog obrazovanja kao i nastavak obrazovanja na fakultetima.

Nakon obilaska Islamske gimnazije, Reisu-l-ulema je posjetio i Institut za arapski jezik i islam gdje je rukovodilac Instituta hfz. Fahrudin ef. Haseljić predstavio dosadašnji rad, postignute rezultate te plan aktivnosti za budućnost. Reisu-l-ulema je pohvalio rad Instituta i izrazio je zadovoljstvo što Zajednica razvija kapacitete u različitim smjerovima kako bi odgovorila potrebama današnjice.

Reisu-l-ulema Kavazović je sudjelovao i na svečanom otvorenju simpozija "Religija i nacija" koji je i otvorio.