Promo banner

A+ A A-

Dodijeljene stipendije iz Fonda Bejtu-l-mal Rijaseta Islamske zajednice i Bosni i Hercegovini

  • 000000

U subotu, 19. januara 2019.godine u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke upriličena je svečanost potpisivanja ugovora za dodjelu stipendija iz Fonda Bejtu-l-mal Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercgovini. Već petu godinu zaredom Ured za društvenu brigu raspisuje konkurs za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima.

Uvodno ašere proučio je Sakib Filan, student Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Prisutnima se na početku svečanosti obratio Hamed ef. Efendić, dosadašnji rukovodilac Ureda za društvenu brigu te u svom izlaganju predstavio dosadašnju realizaciju dodjele stipendija.

Za školsku 2018./2019. godinu pristiglo je 570 zahtjeva od kojih je dodijeljeno ukupno 203 stipendije. Ugovore o stipendiranju potpisalo je 105 studenata, 47 učenika srednjih škola, 6 studenata i 14 učenika sa posebnim potrebama, 12 učenika generacije naših medresa i 5 stipendija za pobjednike na takmičenju iz Sire Allahovog poslanika koje je provela Uprava za obrazovanje i nauku, odnosno Odjel za vjeronauku sa nastavnicima i profesorima vjeronauke u školama.

Prioritet za odabir stipendista imali su učenici i studenti sa najboljim prosjekom, oni sa slabijim socijalnim statusom, koji žive u višečlanim porodicama u kojima nema stalno zaposlenih,rekao je između ostalog Hamed ef. Efendić. Također, Hamed ef. je ukazao studentima, učenicima i roditeljima na značaj organiziranog ukupljanja zekata i sadekatu-l-fitra putem naših džemata i medžlisa u Fond Bejtu-l-mal, te da su njihove stipendije upravo iz tih sredstava i zato oni svojim učenjem i primjernim vladanjem trebaju širiti pozitivne priče o ovom Fondu. Gledajući strukturu i teritorijalnu zastupljenost stipendista vidimo da ih ima iz svih srednjih škola i fakulteta te svih krajeva Bosne i Hercegovine i zato smo radosni da se sredstva od zekata i sadekatu-l-fitra vraćaju na teren. Uz čestitke svim dobitnicima stipendije Hamed ef. je izrazio nadu da će oni nakon zaposlenja sami pomagati druge u školovanju kroz ovaj Fond.

Novoimenovani rukovodilac Ureda za društvenu brigu Ibrahim ef. Malanović se zahvalio Hamed ef. Efendiću na uloženom trudu i radu tokom njegovog mandata kao rukovodioca ovog Ureda, kao i članovima komisije Rijaseta za dodjelu stipendija i saradnicima koji su vršili odabir stipendista.

Studentima i učenicima je poručio da ih ovaj hak obavezuje da u ime Allaha marljivo uče, preuzmu emanet od starijih i da se odgovorno brinu o državi, društvu i zajednici, da govore bosanskim jezikom a posebno svojim roditeljima da poslušni budu.

"Dobar odgoj i edukacija su naš najvažniji emanet i misija. Samo tako ćemo moći odgovoriti izazovima vremena i prostora u kojem danas živimo", kazao je Ibrahim ef. Malanović.

Dekan Fakluteta islamskih nauka prof. dr. Zuhdija Hasanović kazao je da je stipendiranje učenika i studenata istinska briga Rijaseta IZ za svoj kadar, za one koji su najbolji i u koje vrijedi ulagati.

“Rijaset IZ je prepoznao vaše učenje, vaš trud i ulaže u vas. S kojim ciljem? Želi da budete ono što je naizgled vrlo jednostavno ali je ipak vrlo teško postići. Biti dobar čovjek. To podrazumijeva bit čestit, sposoban u onome što se radi i biti aktivan“, kazao je prof. dr. Zuhdija Hasanović.

Izaslanik Reisu-l-uleme, direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Zejnil Rebihić je rekao da je strateško opredjeljenje Islamske zajednice u BiH da u skladu sa svojim mogućnostima pomaže i ulaže u obrazovanje budućih generacija.

“To činimo kroz sistemsko ulaganje u obrazovne institucije Zajednice - od vrtića do univerziteta, ali i kroz više fondova za stipendiranje“, naglasio je direktor Zejnil Rebihić u svom obraćanju.

Na kraju svečanosti prisutnima su se obratili i u ime stipendista srednjih škola Lejla Žuga iz Goražda i Aziz Skopljak, student Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Oni su izrazili zahvalnost stipenditorima što su prepoznali njihov rad i trud te inspirativnim i ohrabrujućim porukama ukazali na značaj uplaćivanja zekata i sadektul fitra u Fond Bejtu-l-mal Rijaseta Islamske zajednice, kako bi i naredne generacije imale oslonac i sigurnost u svom školovanju.

Program moderirala Amela Brdar.

Nakon oficijelnog dijela programa stipendisti su pristupili potpisivanju ugovora.