Promo banner

A+ A A-

Manifestacija "100 godina od smrti reisa Mehmeda Teufika Azabagića 1918-2018.“

27 11 2018 01 manifestacija azabagic 1Pod visokim pokroviteljstvom Reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, 28. novembra 2018. godine, održat će se manifestacija „100 godina od smrti reisa Mehmeda Teufika Azabagića 1918-2018.“ u Gazi Husrev-begovoj biblioteci s početkom u 12.30 sati.

Organizatori manifestacije su Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, Gazi Husrev-begova biblioteka i Institut za društvena i religijska istraživanja.

Manifestacija će otpočeti učenjem hatma-dove u Begovoj džamiji u 11 i 50 sati koju će pred dušu rahmetli reisa Azabagića proučiti učenici Behram-begove medrese iz Tuzle.

Slijedi otvaranje izložbe rukopisa i djela reisa Azabagića pod naslovom „Stogodišnjica smrti M. T. Azabagića“, autora mr. Mehe Manjge u holu Gazi Husrev-begove biblioteke u 12.30 sati.

Centralni dio manifestacije je naučni skup „Život i djelo reisa Azabagića“ s početkom u 13 sati u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke na kojem će učestvovati eminentni učenjaci koji su se tokom svog naučnog rada bavili reisom Azabagićem i njegovim djelom. Po završetku naučnog skupa premijerno će biti prikazan kratki dokumentarni film „Reis Mehmed Teufik Azabagić“ u produkciji Media Centra Islamske zajednice u BiH.

Povodom ovog značajnog jubileja Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka je u saradnji s Izdavačkim centrom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini – El-Kalemom objavio knjigu na engleskom jeziku Grand Mufti Mehmed Teufik Azabagić and his Risala on Hijra koju je uredila mr. Sumeja Ljevaković-Subašić.

Manifestacija je otvorena za javnost i pozivaju se svi zainteresovani da prisustvuju obilježavanju ovog značajnog jubileja.

Također, pozivamo Vas da u svojim medijima popratite ovaj značajan događaj.

Sve informacije na:

Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, www.iitb.ba , tel.: 033-570-311