Promo banner

A+ A A-

Izjava Dragana Čovića je zlonamjerna propaganda

begova dzamija zastava

Islamska zajednica u BiH, odnosno savjetnik reisu-l-uleme za odnose s medijima i glasnogovornik IZ u BiH Muhamed Jusić reagirao je na izjavu predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, koji je kazao da su imami u džamijama agitovali da Bošnjaci glasaju za Željka Komšića, u potpunosti odbacujući takve tvrdnje.

Naime, Čović je u intervjuu za mostarsku Našu TV kazao, između ostalog, da su posljednjih deset dana predizborne kampanje, a naročito posljednja dva dana bile aktivne poruke prema Bošnjacima da se glasa za Željka Komšića. Čovićev komentar o izborima i Islamskoj zajednici možete pogledati od 6:50 minuta.

Istakao je da su imami u džamijama na hutbi otvoreno pozivali građane da daju svoj glas Komšiću.

S druge strane Islamska zajednica je oštro reagirala i odbacila takve tvrdnje.

"Nije bilo nikakvih zavjera u 'džamijama' da se bilo ko izabere ili ne izabere na proteklim izborima. U Islamskoj zajednici takve špekulacije i dezinformacije smatramo krajnje zlonamjernim. Očito je da neki pokušavaju političke sukobe prenijeti na građane i narode, a čini se sada i na vjerske zajednice. Oni koji bi da podijele državu znaju da to ne mogu uraditi dok ne podijele društvo i mi se nadamo da će građani Bosne i Hercegovine to prozreti", kazao je za Klix.ba Muhamed Jusić, savjetnik reisu-l-uleme Huseina Kavazovića.

Naglasio je da je lažno dovođenje džamija u kontekst zavjere protiv, ne jedne politike, nego jednog naroda ne doprinosi izgradnji povjerenja niti se odnosi u ovoj državi i društvu mogu graditi na neistini.

"Takvim narativom se istovremeno Bošnjaci svode na vjersku skupinu koja odluke donosi u 'džamijama', a Islamska zajednica se portretira kao neka urotnička i tajanstvena organizacija koja djeluje suprotno normama građanskog društva. To je opasna i dobro osmišljena propaganda i mi je kao takvu prepoznajemo. Reisu-l-ulema je u intervjuu Večernjem listu iznio svoj jasan stav, ali i poziciju Islamske zajednice prije samih izbora. I muftije Islamske zajednice u BiH su se nedvosmisleno očitovali o tome da Islamska zajednica nema favorita na proteklim izborima, nego da od svojih pripadnika traži da glasaju prema vlastitoj savjesti i moralnim uvjerenjima. Očekivali smo da će se taj stav znati cijeniti", zaključio je Jusić.

(Klix.ba)