Promo banner

A+ A A-

Promocija Monografije GHB u Novom Pazaru

  • 0000

U četvrtak, 27.9.2018., na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru upriličena je promocija Monografije Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu i otvorenje izložbe „Blago koje traje". 

Monografija je izdata u povodu 480 godina postojanja i djelovanja naše najstarije kulturne institucije, a zahvaljujući promotivnim aktivnostima u gradovima naše zemlje i regije, veliki broj zainteresiranih ljubitelja knjige imao je priliku saznati nešto više o historijatu i djelovanju Biblioteke.

U sklopu promocije Monografije, prisutni su prvo imali priliku poslušati odlomak iz Kur'ana koji je proučio hfz. dr. Haris Hadžić, a zatim pogledati i dokumentarni film „Sedam slova o Gazi Husrev-begovoj biblioteci".

U ime domaćina, prisutnima se obratio dekan Fakulteta za islamske studije prof. dr. Enver Gicić, poželjevši gostima iz Sarajeva dobrodošlicu i istaknuvši značaj postojanja i djelovanja Biblioteke.

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija prof. dr. Mevlud ef. Dudić istakao je svoje zadovoljstvo upriličenom promocijom, te je naglasio da je Gazi Husrev-begova biblioteka majka svih biblioteka na Balkanu.

Promociju je započeo direktor Biblioteke, mr. Osman Lavić, koji je ujedno jedan od autora Monografije i glavni inicijator njenog nastanka. Izrazio je zadovoljstvo što Gazi Husrev-begovu biblioteku i njen povijesni hod može predstaviti građanima Novog Pazara. Zatim je govorio o historijatu Biblioteke, njenom značaju, te izradi Monografije.

Drugi promotor bio je dr. Mustafa Jahić, viši naučni saradnik i bivši dugogodišnji direktor Biblioteke. On je predstavio fondove sa posebnim osvrtom  na Fond rukopisa po kojem je Biblioteka i najpoznatija.

Prof.dr. Ismet Bušatlić bio je treći promotor i u svom izlaganju se osvrnuo na sam sadržaj Monografije. Također, naglasio je da je rukopisni fond Biblioteke upisan na listu svjetske baštine, te je istakao  zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja omladine na promociji.

Moderator programa bio je Ruhulah Hodžić, uposlenik Gazi Husrev-begove biblioteke, a umjetnički dio programa upotpunila je studerntica Fakulteta za islamske studije, Fatiha Dražanin, koja je izvela dvije sevdalinke.

Nakon završetka promocije svi prisutni su imali priliku pogledati izložbu pod nazivom „Blago koje traje" čiji su autori mr. Osman Lavić i Fatima Tinjak, bibliotekarka Fonda orijentalistike.

Cilj izložbe je bio da se kroz sliku i riječ predstavi naše kulturno blago koje se već stoljećima pažljivo čuva u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

(www.ghb.ba)